Хронічний гепатит В

Хронічний гепатит В

Хронічний гепатит В — це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту В, має прогресивний перебіг, у третини хворих на хронічний гепатит В виникає цироз та рак печінки. Людина інфікуєтеся вірусом гепатиту В при незахищених статевих контактах, вживанні наркотичних речовин ін’єкційним шляхом при спільному використанні голок та шприців, хвора мати інфікує дитину під час вагітності, пологів або годуванні грудним молоком.

Клінічні ознаки. Основними симптомами хронічного гепатиту В є збільшення розмірів печінки та селезінки, постійна важкість та біль в правому підребер’ї, періодична, а при важкому перебігу, постійна жовтяниця шкіри та слизової оболонки очей, гіркота у роті, нудота, загальна слабкість, біль в суглобах, висипка на шкірі. Необхідно звернути увагу на фактори ризику, які сприяють прогресуванню хронічного гепатиту В, а саме:
• зловживання алкоголем;
• зловживання психоактивними речовинами;
• наявність супутнього захворювання (хронічного гепатиту C або вірусу імунодефіциту людини).

Як що у Вас є подібні скарги на стан здоров’я, раджу звернутись до сімейного лікаря, який призначить аналіз крові на печінковий комплекс та на антитіла до вірусних гепатитів В,С, і УЗД органів черевної порожнини.

Тривалість лікування. Лікування хронічного гепатиту В пожиттєве. Лікувальні препарати наявні в Україні і безкоштовні для пацієнтів. Людям з хронічним гепатитом В рекомендовано дотримуватись дієтичного харчування, відмовитись від алкогольних напоїв, тютюнопаління, жирної, гострої та смаженої їжі. Фармакотерапія хронічного гепатиту В полягає в противірусному та імунологічному лікуванні. Метою противірусного лікування є зниження ризиків пов’язаних із печінкою ускладнень хронічної інфекції вірусом гепатиту В. Метою імунологічного лікування є знищення HBsAg і стійке пригнічення реплікації ДНК вірусу гепатиту В.

Тривала (пожиттєва) терапія нуклеозидними аналогами рекомендована пацієнтам із цирозом через можливість реактивації вірусу гепатиту В. Припинення фармакотерапії можливе у хворих без клінічних ознак цирозу печінки:
• за наявності можливості моніторингу після лікування;
• при зникненні HBeAg і сероконверсії анти-HBe;
• при нормальних рівнях АлАт і рівнях ДНК вірусу гепатиту В, які не визначаються серологічними методами, тобто менше 50 МО/мл.

Повторну фармакотерапію рекомендовано через ризик рецидиву після припинення терапії: при установленні послідовних ознак реактивації вірусу гепатиту В (позитивний HBsAg або HBeAg, підвищення рівня АлАт або рівнів ДНК вірусу гепатиту В, що повторно ідентифікуються).

Профілактика. Важливо знати, що існує профілактика вірусного гепатиту В - це вакцинація. Вона проводиться за календарем щеплень дітям, та у будь-якому віці дорослим. Особливо вакцинація потрібна пацієнтам, які мають ВІЛ, хронічний гепатит С, людям, які практикують ризикові статеві стосунки та вживають наркотичні речовини.
Вакцина проти гепатиту В містить HBsAg рекомбінантного вірусу гепатиту B. Згідно з календарем щеплень в Україні вакцинація проводиться в перший день, перший місяць, шість місяців після народження вакциною «Енджерикс» (GlaxoSmithKline, Бельгія). Доросла доза вакцини 1,0 мл містить 20 мкг HBsAg, дитяча доза вакцини 0,5 мл — 10 мкг HBsAg.

Відповіді на всі питання стосовно прояв хвороби, діагностики, лікування та профілактики Ви завжди зможете отримати у лікарів інфекціоністів на нашому порталі Help24.

Автор Галина Шерстюк, лікар-інфекціоніст

Записатися на безкоштовну консультацію до лікаря - інфекціоніста Галини Шерстюк