Вакцинація людей, які живуть з ВІЛ

Вакцинація людей, які живуть з ВІЛ

Завдяки проведенню вакцинації можна захистити організм людини від деяких інфекційних захворювань, що дуже актуально для людей з порушеним імунітетом, в тому числі для людей, які живуть з ВІЛ (далі – ЛЖВ). Інфекційні захворювання можуть привести до проблем зі здоров’ям, а в деяких випадках навіть до летального наслідку. Також потрібно знати, що інфекції (навіть давно «забуті») можуть швидко поширюватися серед великої кількості людей за малий проміжок часу, особливо під час війни.


Які інфекційні хвороби можна профілактувати за допомогою вакцинації в Україні і де саме це зробити? В нашій державі для дорослих гарантуються наступні щеплення: проти дифтерії, правця і COVID-19. Щеплення проти дифтерії і правця можна безкоштовно зробити у свого лікаря, з яким оформлена декларація. Дане щеплення необхідно робити мінімум один раз в 10 років. Якщо людина не пам’ятає коли останній раз робила щеплення, то лікар допоможе розібратися в цьому і допоможе скласти індивідуальний план щеплень. Щеплення проти правця особливо актуальне під час воєнних дій. Не потрібно виконувати додаткові аналізи перед проведенням щеплення. Також на території України доступна комбінована вакцина «Бустрикс», яка захищає як проти дифтерії і правця, так і проти кашлюка. Вакцинація проти кашлюка рекомендована членам родини де планується народження дитини чи є діти до одного року. Дану вакцину можна придбати в аптечній мережі за рецептом лікаря.


Захист проти COVID-19 вкрай необхідно робити людям, які живуть з ВІЛ. Первинний комплекс зазвичай складається з двох доз. Мінімальний інтервал між щепленнями залежить від вакцини. ЛЖВ рекомендується робити додаткову дозу вакцини для посилення захисту. Цю дозу рекомендується робити через 3 місяці від дати первинної вакцинації. Також необхідно робити так звані бустерні дози через 6 – 9 місяців для отримання захисту. Вакцинація проводиться незалежно від місця реєстрації і оформлення декларації з лікарем в будь-якому пункті вакцинації.


Рекомендованим щепленням для ЛЖВ є вакцинація проти грипу. Грип – дуже серйозне інфекційне захворювання, яке може викликати безліч ускладнень. Також в наукових статтях неодноразово описуються випадки одночасного перебігу грипу і COVID-19, що негативно впливає на організм людини і викликає навіть летальні випадки. Щороку спеціалістами проводиться аналіз і прогноз очікуваних видів вірусу грипу і, відповідно, в державу поступають саме ті вакцини, які будуть захищати від сезонного грипу. Дану вакцинацію необхідно робити на щорічний основі. Бажано, восени за 2 – 3 тижня до прогнозованого спалаху.


Вакцинація проти вірусних гепатитів А і В необхідна для дорослих ЛЖВ. В Україні доступні декілька типів вакцин: «Хаврикс 1440» проти гепатиту А та «Енджерикс» проти гепатиту В – проти одного вірусу і комбінована вакцина (проти гепатитів А і В) під комерційною назвою «Твінрикс». Схема імунізації залежить від вакцини, але зазвичай необхідно виконати три дози за схемою: в обраний день – через 1 місяць – через 6 місяців від першої дози. В Україні вірусний гепатит В поширений і тому рекомендується робити регулярні обстеження на наявність даного вірусного захворювання. Перед вакцинацією рекомендується визначити рівень поверхневого антигену «австралійський» до вірусного гепатиту В (HBsAg – входить до регулярних планових лабораторних обстежень) і загальних антитіл до HBcor. Людям, які старші за 40 років рекомендується визначити рівень імуноглобуліну (Ig G) до гепатиту А перед вакцинацією. Вірусний гепатит А також розповсюджений в Україні і може бути, що людина вже перехворіла на гепатит А і не знала про це (була форма без жовтяниці) і тоді вакцинація вже не показана. В разі отримання негативних результатів тестів лікар буде рекомендувати проведення вакцинації.

Комплексна вакцина проти кору, паротиту і краснухи (КПК) буде додатковим захистом проти інфекційних хвороб. Кір може викликати серйозні наслідки у ЛЖВ. Дорослим рекомендується проведення імунізації після вивчення лікарем анамнезу (історії) вакцинації в дитинстві чи виконання додаткових аналізів (Ig G до кору, краснухи, паротиту).

Захист проти пневмококової інфекції, яка може викликати запальні захворювання дихальних шляхів (в тому числі, пневмонію) і середнього вуха буде корисним для ЛЖВ. На сьогоднішній день в Україні доступна вакцина «Превенар 13», яка вводиться дорослим один раз.

Існує вакцина, яка захищає проти менінгокової інфекції. Таку вакцину дорослим необхідно ввести одноразово і після цього формується захист від інфекції, яка може викликати бактеріальні захворювання мозкової оболонки (менінгіт). В Україні зараз доступні дві вакцини «Німенрикс» та «Менактра». Вони майже ідентичні і дорослим можна робити будь яку з них. В світі є вакцина проти менінгококу типу В, яка опосередкована має захист і від бактерії, яка викликає гонорею. Очікується реєстрація на території Україні найближчим часом.

Вітряну віспу також можна профілактувати за допомогою вакцинації. Її необхідно робити людям, які не хворіли «вітрянкою». Якщо людина не впевнена, що хворіла на вітряну віспу, то можна виконати аналіз на визначення кількості імуноглобуліну типу G (Ig G до Varicella zoster (III тип Herpes virus)). Дана вакцина, як і КПК, є «живою», тобто містить живі віруси. Необхідно отримати консультацію лікаря щодо можливості введення таких вакцин, але, зазвичай, ЛЖВ, які мають кількість CD4 лімфоцитів більше за 200 в 1 мкл можуть отримати такий захист.

Вірус папіломи людини дуже небезпечний і може викликати онкологічні захворювання жіночих статевих органів чи органів аноректальної ділянки. Ідеально проведення вакцинації до початку статевого життя, але можна робити і після початку сексуальної активності. Необхідно отримати консультацію лікаря і провести повний цикл вакцинації, який може складатися з двох або трьох доз вакцини. Кількість доз залежіть від віку.

В Україні доступні щеплення і для мандрівників. Наприклад, деякі держави забороняють в’їзд, якщо людина не має вакцинації проти жовтої лихоманки. Ця вакцина також «жива» і необхідна консультація лікаря для вирішення питання щодо можливості проведення щеплення.

В один день можна вводити декілька вакцин в різні частини тіла. Зазвичай, вакцинація добре переноситься, але можливі індивідуальні реакції після імунізації. Наприклад, біль в місці ін’єкції, загальна слабкість, головний біль чи підвищення температури тіла. Таки симптоми проходять за декілька днів.

Всі вакцини, які наявні і зареєстровані в Україні безпечні. Суворо дотримуються всі правила транспортування і зберігання. Тож, звертайтеся до свого лікаря загальної практики, інфекціоніста чи лікарів портала «Help24» для отримання консультації і складання індивідуального плану вакцинації!

Автор Скіргіко Дмитро, сімейний лікар \ інфекціоніст 

Записатися на безкоштовну консультацію до сімейного лікаря \ інфекціоніста Дмитра Скіргіко