Безпечне статеве життя. Практичні поради сім’ям, які живуть з ВІЛ.

Всі знають що ВІЛ передається статевим шляхом, але інтимні стосунки можуть бути цілком безпечні для партнерів за умови дотримання певних правил.

1.Якщо людина ВІЛ - позитивна, слід повідомити про це партнера чи партнерку до початку будь-яких відносин. Це стосується, як випадкових, так і тривалих статевих стосунків.
2.Завжди використовувати презервативи, навіть якщо ви приймаєте АРВ-терапію. Бар’єрна контрацепція захистить Вас і від інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, в тому числі вірусних гепатитів. Це важливо, адже організм ВІЛ-інфікованої людини більш вразливий до них.

Поради для пар, де обидва партнера позитивні.
Рекомендовані захищені статеві стосунки, поки у обох партнерів, які приймають антиретровірусну терапію, не буде стійкого невизначального вірусного навантаження ВІЛ.
Якщо один з партнерів не отримує лікування, завжди практикувати захищений секс, щоб не інфікувати один одного різними видами вірусу ВІЛ, що призведе до додаткового навантаження на імунну систему кожного партнера.

Поради для дискордантних пар.
Пари, у яких один із партнерів ВІЛ-позитивний, а інший – ВІЛ-негативний, називають дискордантними. Таких пар багато, вони можуть жити у щасливих шлюбах, без ризику інфікувати партнера, народжувати дітей без ВІЛ. Дослідження показують, що регулярний ефективний прийом АРВ-терапії ВІЛ –позитивним партнером, який приводить до зниження вірусного навантаження ВІЛ у нього до невизначеного рівня, значно знижує ризик передачі вірусу.

Існує і додатковий захист від інфікування для ВІЛ-негативного партнера - це доконтактна профілактика антиретровірусними препаратами.
Якщо ВІЛ – позитивний партнер не приймає терапію, використання презервативів в дискордантних сім’ях є обов’язковим. Більш детальну інформацію по прийому доконтантної профілактики Ви можете отримати у лікарів спеціалістів нашого сайту.

Автор Галина Шерстюк, лікар-інфекціоніст

Записатися на безкоштовну консультацію до лікаря - інфекціоніста Галини Шерстюк