Камінг-аут перед батьками. Частина 2

Практичні рекомендації

У першій частині статті присвяченій камінг-ауту перед батьками можна було ознайомитись з питаннями, які дозволяють більше дізнатися про себе та свою мотивацію розкриття, а також власне прийняти рішення, чи взагалі робити камінг-аут чи ні. У другій частині ж будуть надані конкретні рекомендації, як саме починати розмову з батьками, у який час та на чому акцентувати увагу в спілкуванні.

• Оберіть час, який найкраще підходить і Вам, і батькам.
Зазвичай для цього ідеально підійде ранок вихідного або вечір буднього дня, коли усі більш-менш розслаблені та нікуди не поспішають. Також можна орієнтуватись на власний настрій та стан батьків.

• Підготовка до розмови
Ви можете почати готувати батьків до розмови такими фразами - “Я хочу вам дещо розповісти”, “Мені потрібно про дещо з вами поговорити, коли ви повернетесь ввечері з роботи” або “У вас є час поговорити? У мене є дещо на думці”.

• Проявіть емпатію до батьків
Ви можете завчасно попередити батьків, наприклад, сказавши “Вас це може здивувати” або “Мені важко це сказати, і вам може бути важко це почути”.

• Кажіть про свою потребу бути почутим
Навіть коли Ви вже наважилися на розмову і підготувались, важливо розуміти, що Вас можуть вислухати та почути. До прикладу, можна звертатися до батьків з такими питаннями як “Чи не могли б Ви мене вислухати?” або проханнями - “Будь-ласка, не лякайтесь тому, що я розповім” та “Я хочу, щоб це наразі залишилось між нами, до тих пір поки я не буду готовий\а”.

• Власне саме розкриття
Ви можете почати камінг-аут з прямих тверджень - “Я гей\лесбійка\пансенсуал\квір”, або з власних відчуттів чи думок - “Я завжди відчував\знав…”, “Мене приваблює (або не приваблює) …”. Також можна почати розкриття з власного бажання чи потреби у стосунках, наприклад - “Я зустрічаюся/хочу зустрічатися/маю стосунки з…”.

• Говоріть про свої почуття
Це мають бути Ваші власні слова, які Ви відчуваєте та переживаєте:

  •  “Це дуже важко для мене, тому що це дуже особисте”;
  •  “Мені було так важко приховувати, хто я насправді”;
  •  “Я не казав\ла цього раніше, тому що…”;
  •  “Я хочу мати з вами гарні стосунки і бути чесним\ою”;
  •  “Я хочу, щоб ви знали, що я думав\ла про це роками/місяцями/завжди”;
  •  “Я тривалий час боявся\лась вам сказати”;
  •  “Будь ласка, знайте, що я ділюся цим, тому що люблю і поважаю вас”;
  •  “Я не хочу більше вам брехати”.

• Оберіть, як Ви хочете завершити камінг-аут
Реакція батьків на Ваше розкриття може бути різноманітною. І для себе Вам варто обрати, чим Ви хочете, щоб завершилась Ваша перша розмова на цю тему. Залежно від Вашого стану та настрою є декілька варіантів виходу з розмови, наприклад:
“Я хотів\ла б поговорити про це більше, коли у вас буде на це час” або навпаки
“Я не хочу зараз починати велику розмову, я лише хотів\ла б, щоб ви про це знали”. Спираючись на реакцію батьків, можна також казати “Я бачу, що ви засмучені\розгублені, тому хочу дати вами більше часу” або “Я люблю Вас і мені легше від того, що ви тепер знаєте”.

Зазвичай камінг-аут перед батьками передбачає певну реакцію останніх на Вашу відвертість. Як зазначалось раніше, ця реакція може бути абсолютно різною і коливатись від повного прийняття Вашої сексуальної орієнтації до злості та засудження. Пропонуємо декілька варіантів відповіді на ту чи іншу реакцію батьків.

• Якщо справу йдуть добре і батьки з розумінням поставились до Вашого камінг-ауту, не соромтеся висловлювати свою любов та вдячність: “Я вас так люблю”, “Для мене важливо бути чесним, було дуже важко приховувати це від вас», “Дякую за…”.
• Якщо у Ваших батьків є багато питань, вони збентежені та хвилюються, з Вашою сторони буде доречним виразити їм своє співпереживання, дати висловити те, що їх хвилює найбільше та запропонувати доступ до інформації, або самостійно розказати про спільноту. Можна почати зі слів - “Я довго думав про це”, “Я знаю, що це займе у вас деякий час”, “Я можу сказати вам усе, що ви хочете знати” або “Я не маю зараз усіх відповідей”.
• Якщо Ваші батьки засмучені, сердяться або засуджують спробуйте заспокоїти їх, встановити межу та завершити розмову на цьому. Наприклад можна почати зі слів “Я знаю, що ви хвилюєтесь/сердитесь, але я все одно вас люблю” або “Я все та ж дитина, яку ви завжди знали”. Також можна звертатися до батьків зі словами “Мені потрібна ваша допомога\підтримка”, “Сподіваюся, ви завжди будете любити і приймати мене таким, який я є” або “Сподіваюся, ви передумаєте”. Якщо ж градус розмови все підвищується і Ви не в силах впоратись з цим зараз, варто окреслити межі своїх можливостей на даний момент, наприклад сказавши “Я бачу, що ви роздратовані і я не хочу продовжувати сварку”, “Зараз я йду, але повернусь до вас ввечері”, “Мені потрібно зараз відійти від цієї розмови, але ми можемо повернутися до неї пізніше” або “Я збираюся зробити перерву/Мені потрібно поки що зупинитися”.

Тим не менш, неможливо точно знати, що скажуть Ваші батьки та наскільки вони можуть бути здивовані Вашим розкриттям. Пам’ятайте про свою мету, ділячись цим з ними та звертайте увагу на власні очікування, оскільки усе може відбуватися не за планом. Одним із таких неочікуваних та непідконтрольним Вам результатів може стати розголошення батьками Вашої сексуальної орієнтації іншим людям - друзям родини, бабусям та дідусям. До цього варто бути готовим. Ви можете завчасно повідомити батькам, що поки не готові відкритися іншим людям і сподіватися на їх розуміння. Але реальність така, що це вже буде поза Вашим контролем.

Тому важливо під час та після камінг-ауту запастись терпінням та підтримкою, які допоможуть зберігати спокій у розмові з батьками. Крім того, корисним буде спрямовувати емпатію не лише на батьків, а й на себе. Спробуйте поблажливо ставитися до себе, якщо ви розгубилися або, якщо Ви відчуваєте, що не змогли зробити камінг-аут саме так, як ви планували або як Ви бачили це у фільмах.

Навіть якщо все піде за планом, розмова з батьками може бути важкою. Що Ви можете зробити до, під час і після, щоб підтримати себе та допомогти собі заспокоїтись? Чи можете Ви запланувати зателефонувати другові\подрузі або подивитися улюблений фільм одразу після?

Зрештою, камінг-аут перед батьками є нормальним, але часом складним та тривалим процесом, який має суттєве значення для прийняття того, ким Ви є, щоб почувати себе краще. Це важлива частина власної ідентифікації та зближення з батьками.

Автор Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі