Народити здорову дитину ВІЛ – позитивним батькам можливо.

Народити здорову дитину ВІЛ – позитивним батькам можливо.

Багато запитань серед ВІЛ-позитивних жінок стосується народження дітей: що зробити, щоб дитина народилась здоровою, чи безпечно вагітніти, як вагітність впливає на здоров’я жінки, які обстеження потрібно пройти? Особливо стурбовані сім’ї, в яких вже є ВІЛ – позитивна дитина і батьки бояться ще мати дітей.

По – перше, до народження дитини потрібно ретельно готуватись:
• Звернутись до лікаря гінеколога, щоб з’ясувати, чи є запальні захворювання статевих органів, які потрібно пролікувати, бо всі запальні захворювання полегшують проникнення вірусу ВІЛ через плаценту від матері до дитини;
• Якщо Ви палите, треба відмовитись від цього, бо нікотин вражає сосуди плаценти і теж сприяє проникненню вірусу в кров дитини;
• Якщо Ви маєте хронічну патологію органів зору, ендокринної системи, нирок, серця, судин та інших органів, потрібно взяти у сімейного лікаря направлення до вузьких спеціалістів, щоб пролікуватись. Це дозволить запобігти ускладненням під час вагітності та пологів, які можуть нанести шкоду здоров’ю матері та дитини, призвести до викидня або передчасних пологів.

По-друге, проконсультуватись зі своїм лікарем інфекціоністом, пройти необхідне імунологічне обстеження. Відсутність вірусного навантаження ВІЛ, високий рівень СД-4 клітин у жінки запорука того, що вагітність пройде без ускладнень і дитина народиться здоровою. Якщо Ви або Ваш партнер ще не приймаєте антиретровірусну терапію або приймаєте, але ще маєте вірусне навантаження до ВІЛ в крові, необхідно відкласти вагітність до покращення результатів обстеження і практикувати захищені статеві стосунки, щоб не передати вірус майбутньої дитині. Порадьтесь з лікарем гінекологом, які контрацептивні препарати, з урахуванням вашої АРТ- терапії, ви можете приймати.

Як що ви маєте ВІЛ – позитивного чоловіка, а самі здорові, плануйте вагітність після того, як в нього буде блоковано розмноження вірусу завдяки прийому АРТ - терапії. Крім того, раджу на весь період вагітності та годування дитини груддю практикувати захищені статеві стосунки та приймати доконтактну профілактику антиретровірусними препаратами.

По-третє, після пологів не відмовляйтесь від курсу профілактичного 28-ми добового лікування новонародженої дитини антиретровірусними препаратами. Щодо грудного вигодовування дитини порадьтесь з лікарем педіатром. Воно можливе, але треба виконати цілу низку необхідних вимог та обстежень для матері та її дитині.

З усіх питань по плануванню вагітності, нагляду за новонародженою дитиною, ви можете проконсультуватись з лікарями інфекціоністами нашого сайту.

Автор Галина Шерстюк, лікар-інфекціоніст

Записатися на безкоштовну консультацію до лікаря - інфекціоніста Галини Шерстюк