Вчасне тестування на ВІЛ - рятує життя!

Вчасне тестування на ВІЛ - рятує життя!

Війна загострює всі існуючі проблеми в державі та додає нові виклики. Проблема розповсюдження ВІЛ-інфекції не стала виключенням. Кожна друга людина в Україні, яка має позитивний ВІЛ статус, не знає про це, тим самим ризикує власним життям та здоров’ям та може передавати вірус іншим.

Вже шостий рік поспіль МБФ «Альянс громадського здоров’я» в партнерстві з БО «100%ЖИТТЯ» реалізують проект HealthLink: «Програма прискорення заходів з подолання ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета проекту подолання епідемії ВІЛ в Україні завдяки можливості безкоштовно, швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ та розпочати лікування. Це найбільший проект з тестування на ВІЛ-інфекцію в Україні, він передбачає вдосконалення надання послуг на рівні закладів охорони здоров’я, партнерських організацій та спільнот, а також цільового маркетингу найважливіших послуг проекту. Наразі проект реалізується в у 12 регіонах України: Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Закарпатська, Одеська, Чернігівська, Полтавська, Черкаська, Житомирська, Миколаївська, Київська область та місто Київ. Участь у реалізації HealthLink беруть неурядові організації, що пройшли конкурсний відбір, а також лікувальні заклади різного профілю та рівнів – від центрів первинної медико-санітарної допомоги до клінічних лікарень. Спочатку проект був розрахований на 5 років, але з початком повномасштабного вторгнення донором було прийнято рішення про продовження дії проекту.

В рамках проекту, тестування на ВІЛ і соціальний супровід є доступними для всіх українців, але особлива увага приділяється статевим партнерам людей, які живуть з ВІЛ, та представникам груп ризику, які мають найбільшу ймовірність інфікуватися ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотиків, чоловіки, що мають секс з чоловіками, секс робітники та робітниці, трансгендерні люди). Активності в проекті направлені на покращення доступу до якісних послуг з профілактики та лікування, а також подолання стигми і дискримінації людей, які живуть з ВІЛ, з боку медичних працівників.
Наразі ВІЛ є контрольованим захворюванням і не обов’язково призведе до СНІДу. Але для цього ВІЛ-позитивній людини потрібно протягом всього життя приймати ліки - антиретровірусну терапію. Ліки надаються державою безкоштовно. Раннє виявлення хвороби та лікування забезпечить людині здорове та повноцінне життя, в тому числі народження здорових дітей. Виявити ВІЛ-інфекцію можна за допомогою безкоштовного швидкого тесту, для цього вам потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, у кабінет довіри, чи в офіс неурядової організації, що реалізую проект HealthLink. Адреси та перелік безкоштовних послуг можна подивитися ТУТ.

Дбайте про своє здоров’я та тестуйтеся на ВІЛ. Вчасне виявлення - врятую ваше життя!