Інфекційні захворювання, які можуть передаватися через воду та їх профілактика.

Пік гострих інфекційних захворювань, зазвичай, відбувається в теплу пору року. Після підриву Каховської ГЕС і тієї катастрофи, яка виникла після цього можливі спалахи інфекційних захворювань.

Головне правило профілактики – вживання тільки чистої чи бутильованної води, ретельна обробка фруктів, овочів та всіх продуктів харчування перед вживанням в їжу. Ретельна гігієна рук і особиста гігієна також захищають організм від інфекційних захворювань. Проти деяких хвороб можна захиститися за допомогою вакцинації.

Гепатит А – гостре інфекційне ураження печінки вірусом. Зазвичай починається гостро з нудоти, розладів шлунково-кишкового тракту, болі чи важкість в правому підребер’ї, проносу та, зазвичай, пожовтінням шкіри чи склер очей. Але симптом «жовтяниці» може і не розвинутися. Можуть виникати спалахи захворювання на локальній території. В Україні наявна вакцина проти вірусного гепатиту А. Повний курс вакцинації складається з двох доз. Імунітет починає формуватися після введення першої дози, але необхідно завершити повний курс вакцинації і ввести другу дозу через 6 місяців – 5 років від першої дози. Гепатит А особливо небезпечний для маленьких дітей, вагітних жінок і для людей, які мають супутні захворювання.

Гострі інфекційні кишкові захворювання, які викликані іншими бактеріями та вірусами (наприклад, сальмонельоз, шигельоз, холера, ротовірус) починаються гостро з блювання, проносу, болі в животі та підвищенням температури тіла. Можливо зменшення кількості сечі і зневоднення організму, що дуже небезпечно для дітей. Через зневоднення організму та / чи гарячку можуть виникнути судоми. Надзвичайно важливо отримати медичну допомогу якомога скоріше і вживати велику кількість чистої води для уникнення зневоднення.

Токсин ботулізму відноситься до біологічної зброї. Адже надзвичайно мала кількість цього токсину може викликати незворотні наслідки для організму, в тому числі і смерть. Симптоми ботулізму починаються гостро з різкого погіршення зору (чи «двоїння» перед очима), сухістю у роті, осиплістю голосу. В жодному випадку не можна вживати в їжу рибу і консерви з зони ураження. Якщо було підтоплення приміщень в яких зберігалися домашні консерви, то їх необхідно утилізувати. В разі виникнення будь яких симптомів після вживання в їжу підозрілих продуктів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Профілактувати правець можна за допомогою щеплень. Всім дорослим необхідно отримати захист як мінімум один раз в 10 років. Збудник правцю може потрапити в організм після контакту з водою чи ґрунтом, укусів тварин. Найбільша небезпека – це поранення шкірних покровів. Перші симптоми – «посмикування» в зоні рани, спазм м’язів обличчя, генералізовані (по всьому тілу) судоми, підвищення температури тіла. Під час прогресування хвороби може виникнути неможливість ковтання, навіть води. Лікування – тільки специфічне і проводиться в лікарнях. Дуже важливо отримати захист за допомогою вакцинації.

Сибірка виникає після потрапляння збудника в організм через контакт з забрудненими водою, ґрунтом тощо. Починається з різкого підвищення температури тіла до 40 С і в залежності від форми може викликати гнійний нарив на шкірі чорного кольору, біль в грудях чи пронос. Якщо виникають будь-які симптоми, які можуть свідчити про сибірку – необхідно відразу звернутися за медичною допомогою.

Гельмінтози (глісна інвазія) не мають специфічних симптомів і та відрізняються від типу глистів. В жодному випадку не можна вживати рибу та необхідно ретельно обробляти овочі та фрукти. В разі виникнення підозри на наявність гельмінтів в організмі – звернутися до лікаря на місці чи на потралі хелп24 для отримання консультації.

Автор - Дмитро Скіргіко (лікар-інфекціоніст, сімейний лікар)

Записатися на прийом до лікаря-інфекціоніста Дмитра Скіргіко