Як пережити розставання

Коли ви проходите через розрив стосунків, не зважаючи на те, були вони здорові та щасливі чи навпаки, - токсичні, буває важко зрозуміти, що робити далі в своєму житті. Також постають питання - “А що може покращити мій стан в цей момент часу?” або “Як допомогти собі пройти крізь цей біль?”. Необхідно пам’ятати, що важкі часи – тимчасові, і так боляче як зараз буде не завжди. Нижче будуть наведені рекомендації щодо самодопомоги під час переживання такого складного періоду життя як розставання з партнером/кою.

1. Не намагайтесь боротися зі своїми почуттями та емоціями
Розрив стосунків зазвичай супроводжується великою різноманітністю інтенсивних і часто негативних почуттів, включаючи смуток, гнів, розчарування, образу, ревнощі, страх або жаль. Якщо Ви спробуєте ігнорувати або придушувати ці почуття, Ви, ймовірно, лише подовжите нормальний процес горювання, а іноді й зовсім застрягнете в ньому. Здорове проходження крізь розрив стосунків означає як визнання наявних у Вас почуттів, так і дозвіл собі переживати ці почуття. Як би важко це не було в реальності, Ви не можете уникнути болю від втрати. Але переживаючи ці болісні почуття, Ви можете прискорити процес горювання і допомогти собі пройти цей етап. Варто також попередити, що існують умови, які можуть посилювати Ваші емоційні реакції, і від того розставання буде відчуватися як більш болісне. До них відносяться ситуації, а) коли не Ви були ініціатором розриву; б) коли Ви або Ваш колишній\ня не бачать\ігнорують факт розставання; в) коли це Ваші перші серйозні\довгі стосунки і Ваш колишній\ня є єдиною близькою людиною; г) коли Ви продовжуєте бачити свого колишнього\ню; д) коли Ваш колишній\ня одразу почали нові стосунки.

2. Відверто розмовляйте про свої почуття
Говорити про свої почуття, які пов’язані з розривом стосунків, є також потужним інструментом, щоб впоратися з цим важким станом. Розмовляючи з близькими друзями та членами родини, які нас підтримують, ми можемо трохи полегшити свій біль. Стримування всіх цих негативних почуттів зазвичай є завчасно невдалою стратегією. Розмовляючи з іншими, ми як правило усвідомлюємо, що наші почуття нормальні, і що інші вже переживали подібний досвід в своєму житті. Перш за все, не ізолюйтеся та не відсторонюйтеся від тих людей, які можуть надати Вам підтримку.

3. Виписуйте свої думки та почуття
Окрім спілкування з іншими, може бути дуже корисно записувати свої думки та почуття, які пов’язані з розривом стосунків. Люди не завжди мають змогу відгукнутися на нашу потребу у висловленні почуттів, а деякі емоції чи думки можуть бути занадто інтимними та особистими, щоб Вам було комфортно поділитися ними з іншими. Процес виписування своїх почуттів може бути дуже звільняючим і часто може надати змогу подивитися на ситуацію під іншим кутом.

4. Не персоналізуйте втрату
Цілком природною реакцією після розриву є самозвинувачення, але намагайтеся не персоніфікувати втрату занадто довго. Значна частина болю від розриву виникає через те, що Ви сприймаєте втрату як свою провину та шкодуєте про вибір, який Ви зробили під час стосунків з колишнім\ьою. Цей процес самозвинувачення може тривати нескінченно, якщо Ви йому дозволите. Набагато корисніше бачити кінець як результат суперечливих потреб і несумісності, в яких ніхто не винен. Кожна людина у стосунках намагається задовольнити власні потреби, і одні пари можуть допомогти задовольнити потреби одне одного, а інші ні. Однією з найбільших проблем є небажання сторін спілкуватися та обговорювати ці потреби. Зрілій комунікації непросто навчитися, тому не звинувачуйте себе і намагайтеся не звинувачувати свого колишнього/ю. Ймовірно, він чи вона також роблять усе можливе, враховуючи їх особистості та історію життя. Ніхто не вступає у стосунки з метою зазнати невдачі або завдати шкоди іншій людині.

5. Надайте пріоритет базовій турботі про себе
Догляд за собою означає забезпечення задоволення Ваших базових потреб, незважаючи на відчуття засмученості та пригніченості через розрив стосунків. Можливо, у Вас відсутній зараз апетит або Ви забуваєте вчасно поїсти. Спробуйте звернути увагу на зміни у харчових звичках та обирати для себе здорову і корисну їжу. Дайте собі достатньо часу для сну та відпочинку, адже позбавлення сну лише посилить Ваші страждання. Виконуючи регулярно легкі фізичні вправи або ранкову руханку Ви також можете покращити своє самопочуття як фізично, так і психологічно. Пам’ятайте, що фізичні вправи сприяють вивільненню ендорфінів, які можуть покращити Ваше самопочуття.

6. Поверніться до рутини
Оскільки розрив стосунків може створити відчуття хаосу в багатьох сферах Вашого життя, продовження звичних справ дасть Вам краще відчуття стабільності.
Крім того, повернення до звичних справ невдовзі після першого удару може допомогти Вам заспокоїтись та повернути відчуття контролю. Це може включати розпорядок дня, пов’язаний з пробудженням і сном, харчуванням, навчанням або роботою, фізичними вправами та часом, проведеним з іншими людьми.

7. Побалуйте себе
Після розриву стосунків варто приділяти час не лише необхідним рутинним справам, а й власним бажанням та пунктам зі списку «хочу». Виконання цих пунктів допоможе почуватися краще. Задоволення побажань може мати різні форми, залежно від того, що Вам справді подобається, і може включати: похід у улюблений заклад чи кіно, гарячу ванну, масаж, поїздку в коротку подорож, покупку чогось нового, взяти вихідні на роботі, відвідати заняття йогою або почитати улюблену книгу.

8. Відпустіть надію, що ви знову будете разом
Якщо немає дуже вагомих аргументів на користь того, що Ви возз’єднаєтеся зі своїм колишнім/ьою, спробуйте відкинути цю можливість. Розірвати стосунки неможливо, якщо Ви продовжуєте сподіватися, що вони відновляться. Це означає, що не варто чекати дзвінка біля телефону або намагатися надіслати повідомлення в меседжер, щоб спробувати трохи відновити те спілкування, що було до розставання. Ці дії лише закріплять Ваші емоційні страждання в довгостроковій перспективі та вплинуть на і так наразі хитку самооцінку. Життя надто коротке, щоб чекати, поки хтось повернеться до Вас після розриву.

9. Не варто покладатися на дружбу з колишнім/ьою одразу після розриву
Не варто підтримувати спілкування з колишнім/ьою після розриву стосунків, особливо задля подолання Вами болю від цього ж розриву. Набагато важче відпустити когось, якщо Ви продовжуєте зустрічатися з ним або намагаєтесь підтримувати дружбу. Після тривалого періоду (через декілька місяців) відсутності контакту, дружба може стати можливою, але зачекайте, доки Ви знову не відчуєте себе емоційно стабільним та стійким.

10. Уникайте нездорових стратегій подолання болю від розставання
Є кілька способів впоратися з розривом стосунків, які вважаються абсолютно марними і, швидше за все, лише посилять Ваші проблеми. До них належать такі варіанти, як надмірне вживання алкоголю, вживання наркотиків, переїдання, самоушкодження, азартні ігри або надмірний трудоголізм. У Вас може виникнути спокуса зробити все можливе, щоб уникнути почуття самотності та болю, але важливо знайти більш здорові способи впоратися з цим.

11. Складіть список дратівливих та ненависних Вам якостей колишнього/ьої
Якщо Ви почуваєтеся кепсько, тому що постійно думаєте про те, як Вам не вистачає колишнього/ьої або наскільки він/вона Вам підходить, може бути корисним скласти список усіх його/її найменш приємних якостей. Якщо Ви витратите деякий час на роздуми, то зможете помітити несумісність у стосунках, через яку Вам буде легше відпустити ілюзію Вашої ідеальної пари з колишнім/ьою.

12. Проаналізуйте, чому Ви можете навчитися зі своїх стосунків
Ми можемо багато що винести з усіх стосунків, у яких ми були, і особливо з тих, які були болючими. Дуже корисно після завершення стосунків витратити деякий час на обмірковування та запис того, чому Ви навчилися, щоб мати кращі стосунки в майбутньому. Однак не використовуйте це як можливість поранити себе або звинуватити в тому, що ці стосунки закінчились розставанням. Навчання сприяє зростанню, тоді як самозвинувачення (тобто відчуття, що Ви невдаха) лише збільшує Ваші страждання.

13. Складіть список усіх переваг самотності
Хоча стати знову самотнім може бути небажаним для Вас статусом, варто нагадати собі, що самотність має певні переваги, наприклад: тепер у Вас набагато більше можливостей ставити власні потреби на перше місце; Ви матимете більше контролю над своїми повсякденними справами і Вам не доведеться домовлятися про це з кимось іншим, або Ви можете обрати роботу за межами найближчого оточення, оскільки ніхто більше не впливатиме на Ваш вибір; Ви можете лягати спати та прокидатися за власним розкладом, а також Ви зможете познайомитися з багатьма новими людьми, оскільки тепер у Вас є для цього більше часу. Ви можете продовжити цей список, адже завжди є більш індивідуальні переваги, які є особливо важливими для Вас.

14. Виконайте ритуал завершення
Незважаючи на магічність назви даного пункту, він, ніби крапка у останньому реченні Вашого роману, допомагає закрити цей етап Вашого життя, та почати новий. У якийсь момент у процесі відпускання та сумування за розставанням може бути дуже корисним проведення ритуалу прощання з втраченими стосунками. Цей символічний жест може мати велике значення, якщо його добре продумати та врахувати правильний час. Він може включати такі речі, як: написання листа собі або колишньому/ій з останніми словами щодо стосунків, видалення всіх фотографій Вашого колишнього/ьої, які у Вас є, або знищення якихось нагадувань про Вашого колишнього/ю у церемоніальний спосіб.

15. Пам'ятайте, що Ви можете вижити самостійно
Після розриву стосунків важливо нагадати собі, що Ви змогли вижити самі до входження в ці стосунки, і Ви зможете вижити самі тепер, коли стосунки завершились. Стосунки не роблять і не повинні робити нас цілісними, навіть якщо вони є частиною нашого життя та нашого щастя. Ми всі повинні бути в змозі проживати своє життя самостійно та задовольняти власні потреби, незалежно від статусу будь-яких наших стосунків. Пам’ятайте, що найздоровіші стосунки - це стосунки між двома людьми, які здатні самостійно задовольнити власні потреби.

Автор Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі