Новітні оральні тести на ВІЛ вже у закладах охорони здоров’я: візьми для себе та свого партнера

В рамках проекту HealthLink з’явилася можливість пройти тестування на ВІЛ самостійно, безболісно, швидко та безпечно у себе вдома!

У зв’язку з війною в Україні погіршилася ситуація зі збільшенням розповсюдження ВІЛ-інфекції. Перш за все, це пов’язано зі зростанням кількісті травм, поранень, переливанням крові, оперативних втручань. Також, дуже важливим негативним фактором стало збільшення кількості випадків сексуального насилля, коли відбувається незахищений та доволі травматичний статевий акт. Ще однією причиною є вимушене переміщення людей та зменшення доступу до бар’єрної контарцепції, що в результаті призводить до зростання кількості незахищених статевих контактів.

Сьогодні, для визначення антитіл до ВІЛ, в Україні використовують швидкі тести для аналізу крові (кров’яні) та слини (оральні). З червня 2023 року, в рамках проекту HealthLink, який реалізується в 11 областях України та м. Київ, запроваджено безкоштовне тестування швидкими оральними тестами в закладах охорони здоров’я. Проект HealthLink є найбільшим в країні проектом з тестування на ВІЛ і вже допоміг понад 16 тис. людей дізнатися свій ВІЛ-позитивний статус.

Для чого потрібен тест?
Перевірка на ВІЛ є важливою складовою вашого здоров'я, адже симптоми можуть не проявлятися протягом 10 років аж до пізніх стадій захворювання. Якщо не виявити ВІЛ на ранніх стадіях і вчасно не почати лікування - це призведе до прогресуючої дисфункції імунної, нервової, лімфатичної та інших систем організму.
Період, що проходить від часу інфікування до формування антитіл до ВІЛ називається «діагностичним вікном» або «період вікна» і може тривати від 3 до 6 місяців з моменту інфікування. У цей час антитіла до ВІЛ у сироватці крові інфікованої людини відсутні або їхня кількість настільки незначна, що вони не виявляються, і людина може передати вірус іншим при незахищених сексуальних контактах. Саме тому медики рекомендують проходити тестування на ВІЛ-інфекцію 2 рази на рік.

Важливість тестування на ВІЛ разом із партнером
Єдиний спосіб дізнатися, чи є у вас ВІЛ, - пройти тестування. Передача ВІЛ відбувається лише в тому випадку, якщо біологічні рідини людини з визначеним рівнем ВІЛ (частіше ті, хто не приймає антиретровірусне лікування, або приймає його не належним чином) потрапляють у кровотік людини, яка не має ВІЛ. Вірус може потрапити в кровотік через
глибокі порізи чи пошкодження шкіри; відкриті виразки; безпосереднє вливання крові або
слизові оболонки (наприклад, у роті, прямій кишці, піхві та кінчику статевого члена). Анальний статевий акт несе найбільшу загрозу в контексті інфікування ВІЛ, але і чоловіки і жінки можуть інфікуватися ВІЛ і під час вагінального статевого акту також. Саме тому дуже важливо проходити тестування на ВІЛ разом з вашим партнером: знання ВІЛ-статусу партнера дозволить своєчасно запобігти передачі ВІЛ.

OraQuick: домашній тест на ВІЛ
Зараз пройти тестування на ВІЛ стало дуже просто, особливо, якщо ви маєте страх крові. Для сучасних оральних тест-систем кров не потрібна, досить лише провести по яснах і почекати деякий час. Важливим є те, що для проходження тесту вам не потрібно йти в клініку! Ви проходите тест у себе вдома і вже через 20 хвилин знаєте свій результат! Ніхто з ваших близьких і знайомих не дізнається, що ви проходили тест на ВІЛ і вам не потрібно буде хвилюватися за умови позитивного результату.
Точність діагностики тестом OraQuick складає 99% за умови дотримання інструкції.

До набору для тестування входить:
• Покрокові інструкції
• Тест касета
• Пакет для утилізації
• Флакон з буферним розчином
• Підставка
Якщо вам потрібна допомога або консультація лікаря, ви можете зателефонувати на гарячу лінію з питань ВІЛ/СНІД 24/7 і отримати відповіді на ваші запитання за номером 0 800 500 451 або дізнатися інформацію на testporuch.phc.org.ua.
Відео-інструкція тестування оральним тестом за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=vfZoOCjrsJ4

Що робити, якщо у вас позитивний результат?
Результат негативний (C)
Якщо пройшло не менше 3 місяців після випадку можливого інфікування, і ви ретельно виконали всі необхідні кроки, то, швидше за все, у вас немає ВІЛ. Якщо ваш результат тесту негативний, і ви берете участь в заходах, які піддають вас ризику зараження ВІЛ, вам слід регулярно проходити тестування.
Результат позитивний (C+T)
Перш за все покажіть ваш результат кваліфікованим лікарям, щоб вони підтвердили або спростували його. Якщо іи не хочете йти в клініку, можете зателефонувати на Гарячу лінію з питань ВІЛ/СНІДу, всі дзвінки є конфіденційними.

Де і як можна пройти тестування на ВІЛ оральними тестами?
Отримати тести OraQuick можна в офісах громадських організацій, партнерів проєкту HealthLink та закладах охорони здоров’я у Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Одеській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Закарпатській, Житомирській, Київській областях та місті Київ. Найближчий пункт тестування у своєму місті на базі медичного закладу також можна знайти на мапі в розділі "Де пройти тест на ВІЛ". Дізнавайтеся про наявність оральних тестів у найблихчому медичному закладі вже зараз!

Скористайтеся можливістю швидкого та безболісного тестування на ВІЛ за допомогою оральних тестів. Зателефонуйте чи завітайте у найближчий заклад охорони здоров’я та візьміть для себе та свого партнера домашній тест на ВІЛ OraQuick. На сьогоднішній день OraQuic - це єдиний експрес-тест на ВІЛ у домашніх умовах, схвалений Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA). Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!