Вагітність у жінок, які вживають психоактивні речовини ( ПАР).

Кожен рік зростає кількість людей, які мали досвід споживання наркотиків. Згідно офіційної статистики кожен 18 житель планети вживає психоактивні речовини, 200 мільйонів є споживачами канабісу, 27 мільйонів - амфетаміну. Десь третина цих людей ВІЛ – позитивні, майже 80% страждають на хронічний гепатит С, п'ята частина вже мала незадовільний досвід замісної підтримувальної терапії (ЗПТ — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів).

На які ризики наражаються майбутні матері при вживанні ПАР:
• Недостатнє харчування, невідповідні, а часом, і небезпечні умови проживання, високий ризик насильства, напруга у стосунках з рідними, небезпечна статева поведінка, соціальна ізоляція, передозування, проблеми з психічним та фізичним здоров'ям.
• Вживання ПАР та алкоголю негативно впливає на здатність жінки завагітніти та виносити дитину, викликають порушення менструального циклу, ранню менопаузу та сприяють захворюванням, що передаються статевим шляхом.
• Ризиковане споживання майже всіх ПАР матір'ю може призвести до підвищення ризику викидня, передчасних пологів, народженню мертвої дитини.
• Діти народжуються з затримкою фізичного розвитку, маленькою вагою та зростом, з наявними порушеннями нервової системи, тощо.
• Залежність вагітної від ПАР призводить до розвитку у новонародженої дитини абстинентного синдрому, при якому важкий стан дитини вимагає введення водного розчину морфіну. В подальшому діти можуть мати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Що потрібно знати залежним від наркотиків та алкоголю жінкам, щоб уникнути майбутніх проблем зі здоров'ям своєї дитини.
• Потрібно запобігати небажаної вагітності. Медицина для цього має в своєму арсеналі безліч медичних виробів та медикаментозних препаратів.
• Вагітність потрібно планувати заздалегідь: зменшити вживання наркотичних речовин, алкоголю, тютюнопаління, звернутись до лікаря нарколога для проведення детоксикації, прийняти участь у програмі ЗПТ, обов'язково, на ранніх строках вагітності, встати на облік до жіночої консультації.

На всі запитання стосовно запобігання небажаної вагітності, веденню вагітності у жінок з залежністю від психоактивних речовин для зниження ризиків для здоров'я матері та дитини, можна отримати відповідь при он-лайн консультації у лікарів спеціалістів сайту Help24.

Автор Галина Шерстюк, лікар -інфекціоніст

Записатися на безкоштовну онлайн консультацію до лікаря -інфекціоніста потралу Help24