Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ).

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) призначена для лікування осіб, що мають залежність від опіоїдів. Основні цілі програми:
• запобігання розвитку прояв опіатної абстиненції на 24 години і більше;
• зменшення або повне припинення потягу до опіоїдів;
• блокада ефекту ейфорії від будь-яких самостійно прийнятих нелегальних опіоїдів.

В Україні для ЗПТ дозволені препарати метадону та бупренорфіну. Використання цих препаратів для ЗПТ має довгу історію. Метадон застосовують у світі з 1960 р, бупренорфін — з 1976.
За тривалий час використання ЗПТ, здійснено чимало досліджень з метою оцінки ефективності такого виду лікування. Метадон та бупренорфін віднесено до переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я, що свідчить про їх ефективність та безпечність.

Метадон — синтетичний препарат опійної групи повільної дії. Приймають його у вигляді пігулок та сиропів для запобігання виникнення симптомів абстиненції. Він має мінімальний ефект ейфорії, який виникає після введення його іншими шляхами.

Бупренорфін є напівсинтетичним опіоїдом, отриманим з алкалоїду морфіну, приймається тільки під язик, при попаданні препарату у шлунок його ефективність наближається до нуля. Використання бупренорфіну для ЗПТ теж дає змогу пацієнтам, які прийняли рішення відмовитись від прийому опіоїдів, мінімізувати симптоми відміни. Крім того, при регулярному прийомі бупренорфін знижує тягу до незаконних опіоїдів у людей, котрі фізично залежать від них.

На рішення почати або припинити ЗПТ впливають різні чинники, серед яких важливі причини та цілі, які привели пацієнта до звернення у програму ЗПТ. Не варто сприймати ЗПТ, як панацею від наркозалежності. ЗПТ покликана нормалізувати психоемоційний та соціальний стан наркозалежної людини та уберегти його від важких ускладнень для здоров’я.

Основні бар’єри доступу до ЗПТ:
- програма не анонімна, потрібно афішувати свою залежність від наркотиків

- мати декларацію на медичне обслуговування

- існують черги на програму

- виникає необхідність проходити медичне обстеження

- щоденне відвідування лікарні для отримання препаратів та корекції дози

- небажання взяти на себе зобов’язання лікуватись протягом необмеженого терміну та дотримуватись вимог отримання препаратів ЗПТ

- наявні побічні ефекти препаратів ЗПТ або негативні чутки про них

- можливій дискомфорт та затяжний синдром відміни на початковому етапі прийому.

Але прийом препаратів ЗПТ має значні переваги , оскільки дає змогу:
• зменшити вживання заборонених опіоїдів;
• знизити рівень злочинності, пов’язаної з потребою здобути кошти на придбання нелегальних наркотиків;
• зменшити ризик передозувань та передчасну смерть, що пов’язана із вживанням наркотиків (серцево-судинні захворювання, сепсис та інші);
• покращити соціальне життя (працевлаштування, відновлення сімейних зв’язків та батьківських обов’язків);
• зменшити ризиковану поведінку, пов’язану з поширенням ВІЛ-інфекції, гепатитів B і C серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно;
• багато споживачів ін’єкційних наркотиків вперше вступають у контакт з медичними працівниками за допомогою програм ЗПТ, а потім вже отримують доступ до інших медичних послуг, таких як лікування СНІДу, туберкульозу, супутніх захворювань (сепсис, гнійні інфекції, гепатити В і С, трофічні виразки, флебіти);
• можливість досягти поступового зниження дози метадону при мінімальному дискомфорті та повного позбавлення від опіоїдной залежності.

При адекватно підібраній дозі препарату відчувається полегшення фізичного болю, гарне самопочуття, подолання абстинентного синдрому.
При занадто низькій дозі будуть прояви дратливості, тривожності, агресії, тремору кінцівок, судом, підвищеної тяги до наркотику. Ці симптоми зустрічаються частіше на першому етапі прийому метадону. Пацієнти для покращення самопочуття поєднують метадон з вживанням інших психоактивних речовин, що може привести до передозування та смерті.

Надто висока доза визиває сонливість, нудоту, блювоту, поверхневе дихання, запаморочення. При таких проявах необхідно негайно звернутись до лікаря для проведення детоксикації та підбору адекватної дози препарату.

Серед негативного впливу метадону може бути:
• розширення кровоносних судин, тому зниження артеріального тиску та прискорене серцебиття;
• порушення менструального циклу у жінок;.
• важки закрепи;
• свербіж та висипання на шкірі.

Поради учасникам програми ЗПТ:
1. Якщо Ви приймаєте інші ліки порадьтесь з наркологом, бо може виникнути негативна взаємодія між метадоном та ліками. Наприклад: прийом карбамазепіну, фенобарбіталу, ріфампіцину знижує рівень метадону в крові та може визвати абстинентний синдром . Одночасний прийом кодеіну пригнічує центральну нервову систему й призводить до сонливості та втрати свідомості.
2. Для отримання відповідей на всі запитання стосовно програми ЗПТ, звертайтесь на он-лайн консультування до лікарів-інфекціоністів порталу Help24 в зручний для Вас час.

Автор Галина Шерстюк, лікар -інфекціоніст

Записатися на безкоштовну онлайн консультацію до лікаря -інфекціоніста потралу Help24