Камінг-аут. Загальна інформація та рекомендації

Що таке камінг-аут?

«Coming out» означає в першу чергу розуміння власної сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності, і в подальшому - рішення поділитися нею з окремими або усіма людьми у вашому житті. Камінг-аут для кожного різний, і є багато способів це зробити. Деякі ЛГБТК+ люди вирішують окреслити і визнати свою сексуальну орієнтацію лише перед собою, а не перед кимось іншим. Тільки ви можете знати, що найкраще для вашого життя прямо зараз.

Чи обов’язково робити камінг-аут?

Камінг-аут - це рішення, з яким ЛГБТК+ люди стикатися постійно протягом свого життя, з кожною новою людиною, яку вони зустрічають. Тож це те питання, на яке ви ймовірно періодично будете звертати увагу у своєму житті. Спосіб вашого розкриття та досвід камінг-ауту можуть змінюватися залежно від того, де ви знаходитесь і з ким ви зараз спілкуєтесь.
Але тим не менш важливо пам’ятати, що кожен із нас має право ділитися чи не ділитися різними аспектами свого життя з іншими людьми. Ніхто інший не має права на отримання інформації про вашу особу, якщо ви цього не хочете. Якщо ви вирішите не ділитися частиною своєї особистості з іншими, це не зробить вас менш значущими, ніж ті, хто може поділитися своєю сексуальною орієнтацією з іншими людьми. Камінг-аут має бути добровільним та усвідомленим рішенням.

Сутність камінг-ауту. “За” і “проти” розкриття своєї сексуальної орієнтації

Розкрити свою сексуальну орієнтацію – це неймовірно особисте рішення. Немає правильного чи неправильного способу зробити це. Це повністю залежить від вас і ваших стосунків із людиною, з якою ви хочете цим поділитися.

Якщо ви маєте намір зробити камінг-аут, аналіз вашого оточення і людей, що вас підтримують має велике значення для цього процесу, адже дозволить почуватися менш самотнім протягом розриття.

Можливо, ви раніше вже чули як люди, що вас оточують говорять про «камінг-аут». Це може бути надто спрощено, осудливо або просто лякаюче. Дійсність полягає в тому, що немає жодного “правильного” чи “коректного” способу розкриття своєї сексуальної орієнтації перед іншими. У нашому житті можуть бути певні люди, з якими ми хочемо поділитися своєю сексуальною орієнтацією, і в той же час можуть бути інші, з якими ми точно знаємо, що нам не комфортно чи безпечно ділитися. І це нормально.

Деякі люди можуть поділитися своєю особистою інформацією з кількома надійними друзями, інші можуть розкритися з психологом або довіреним членом родини. Є також представники ЛГБТК+ спільноти, які можуть захотіти, щоб усі в їхньому житті знали про їх особу. Важливо усвідомлювати, що для багатьох людей камінг-аут не відбувається один раз в життя. Багато людей розкривають себе в різні часи перед різними людьми.
Але кожен раз, коли ви відчуваєте, що готові зробити камінг-аут, варто прислухатися до себе, своїх відчуттів та думок, орієнтуватися у тому, яка людина перед вами та зважати на власну безпеку. Камінг-аут може стати важливим кроком для самоприйняття не лише іншими важливими вам людьми, але і вами особисто.

Є багато причин, чому люди вирішують розкрити свою сексуальну орієнтацію перед іншими:

● Вони готові до романтичних стосунків і хочуть, щоб про це знали близькі друзі та члени родини.
● Вони не хочуть, щоб люди висловлювали про них припущення або пліткували за спиною про їх особисте життя.
● Вони втомилися слухати, як інші люди використовують стереотипи або негативні ярлики щодо ЛГБТК+ людей.
● Вони відчувають, що тривалий час живуть у брехні або не мають можливості діяти згідно своїм істинних бажань, і хочуть відчувати себе такими, якими вони є насправді.

Є також багато причин, чому люди вирішують не робити камінг-аут, серед яких можна виділити такі:

● Вони ще не впевнені в тому, хто вони і що вони відчувають. Вони все ще намагаються з’ясувати ситуацію самостійно (і це абсолютно нормальний та природній процес)
● Вони бояться, що зіткнуться з залякуваннями, переслідуваннями, дискримінацією або навіть насильством.
● Їхні родини, друзі та оточуючі люди не знають, і відповідно вони хвилюються, що може статися, якщо найближче оточення дізнається.
● Вони живуть у спільноті, яка не є толерантною до ЛГБТК+ людей.

Камінг-аут може бути складнішим для підлітків, які залежать від батьків або інших дорослих щодо догляду та свого благополуччя. Також слід звертати увагу на зовнішні обставини та нинішню ситуацію у суспільстві, до якого ви належите. Від цього може залежати рівень підтримки, який ви потенційно зможете отримати та різні сценарії наслідків розкриття. Кожній людині варто самостійно розглядати власну ситуацію та умови, адже у кожного вони можуть бути різними.

Ви можете почати зі спілкування з іншими людьми, які належать до ЛГБТК+ спільноти. Іноді також корисно поговорити з дорослими, яким ви довіряєте, наприклад, з психологом-консультантом, соціальним працівником, наставником (вчителем) або членом сім’ї, який підтримує вас, щоб допомогти вам вирішити, коли ви бажаєте зробити камінг-аут і кому.

Підготовка до камінг-ауту

Для багатьох людей камінг-аут може стати чудовим досвідом, особливо якщо їх підтримують друзі, родина та спільнота. Хоча це рішення може покращити ваші стосунки з оточуючими, зробити їх більш відкритими та щирими, воно також може лякати та викликати тривогу залежно від того, перед ким ви хочете розкрити свою сексуальну орієнтацію та якою, на вашу думку, буде їх реакція. І, на жаль, досі у нашому суспільстві є багато гомофобії, біфобії та трансфобії — страху та ненависті до людей, які належать до ЛГБТК+ спільноти. Якщо ви вважаєте, що камінг-аут може завдати вам шкоди — фізичної, психологічної чи фінансової — спробуйте зачекати з розкриттям до того моменту, коли зможете самостійно подбати про себе.

Камінг-аут - це процес, який не має єдиного правильного варіанту проходження, і ви можете обрати власні умови, на яких ви хочете пройти цей шлях. Єдине правило, яке має право на існування в даному питанні: це рішення і цей спосіб розкриття своєї сексуальної орієнтації має здаватися правильним особисто для вас.

Спосіб розкриття та очікувані реакції
Форми розкриття своєї сексуальної орієнтації можуть коливатися від телефонної розмови до листів та спілкування у групі. Ви можете вирішити особисто поговорити з особою або людьми, або ви можете вирішити, що краще написати електронного, чи навіть фізичного листа. Якщо ви обираєте розмову віч-на-віч, виберіть час і місце, щоб ви (і вони) відчували себе розслаблено, без можливих відволікань зі сторони. Написати листа або електронне повідомлення може бути хорошим вибором, якщо ви хвилюєтеся при думці, як правильно сформулювати свої думки, або якщо ви хочете дати людині час обдумати свою відповідь чи у випадку, коли вам незручно спілкуватися особисто.

За бажанням і потребою, ви можете витратити трохи часу, щоб підготувати свою промову. Можна заздалегідь прописати основні тези, які хочете донести. Практика спілкування з людьми, які вас підтримують, також може допомогти зрозуміти, що ви хочете сказати і як ви хочете це сказати. Крім цього до своєї підготовки можна додати відповіді на наступні питання:

1. Як я хочу зробити камінг-аут?
2. Що б я сказав\ла тому, з ким хочу поділитися цим?
3. Що я очікую від них?
4. Чи є спосіб, яким я хотів\ла би підготуватися до цієї розмови?

Якщо ви вже думаєте про камінг-аут, може бути доречним поміркувати про діапазон реакцій людей. Ось кілька запитань для роздумів, на які реакції можна очікувати:

1. Які позитивні відповіді я можу почути?
2. Які негативні реакції можуть мене чекати?
3. Яку я очікую реакцію, виходячи з того, що я знаю про людину, з якою ділюся?
4. Як я хочу, щоб вони відреагували?

Майте на увазі, що реакція інших людей може бути дуже різноманітною.

Тестування безпечного середовища
З’ясування того, як ваше оточення ставиться до ЛГБТК+ спільноти може дати вам уявлення про те, як вони можуть реагувати ваш камінг-аут (однак не зі 100% вірогідністю).

Можна навести такі способи перевірки оточення:

1. Запитати, як вони ставляться до якоїсь конкретної ЛГБТК+ знаменитості
2. Запитати, як вони ставляться до рівності шлюбних обов’язків (чи розділяють вони домашні справи на чоловічі та жіночі) та інших соціальних тем.
3. Прислухатися до висловлювань: чи принижують ЛГБТК+ людей? Чи посилаються вони у своїй аргументації на стереотипи про ЛГБТК+ спільноту?
4. Помічати, як вони справляються зі складними емоційними подіями - це може допомогти вам передбачити, до яких реакцій варто бути готовим\ою.
5. Подивитися разом фільм, в якому представлена ЛГБТК+ спільнота і почати обговорення з вираженням своїх думок та емоцій.

Підходящий час
Не існує ідеального часу для розкриття. Насправді найкращий час, ймовірно, змінюватиметься залежно від того, перед ким ви плануєте зробити камінг-аут. Іноді корисно дочекатися моменту, коли людина, якій ви плануєте розповісти, знаходитиметься у стані спокою, буде відкритою і готовою вислухати вас. В інших випадках може бути актуальним розкритися у випадковий, але дуже доречний для вас момент, тобто, коли вам це буде комфортно.

Комфортне місце
Як і часу, не існує і ідеального місця для камінг-ауту. Деякі локації можуть бути безпечнішими або комфортнішими для вас, ніж інші. Тому варто орієнтуватися перш за все на власні відчуття та реакції. Наступні питання можуть допомогти вам визначитись з вашими уподобаннями:

1. Якому простору я віддаю перевагу в цьому питанні - приватному чи публічному?
2. Чи виглядає мій дім безпечним місцем для спілкування?
3. Де б нам обом було зручно розмовляти?
4. Чи є особливе місце для мене та людини, з якою я розмовлятиму?

Підтримка
Подумайте про людей у вашому житті, які підтримують вас, незважаючи ні на що:

1. З ким я відчуваю себе в безпеці?
2. З ким мені комфортно ділитися подробицями свого життя?
3. Хто в моєму житті залишається на моєму боці, незважаючи ні на що?
4. Хто в моєму житті зміцнює мою впевненість?

Самодопомога
Зробити камінг-аут та дізнатися більше про себе іноді може здаватися американськими гірками - сповненими емоційних злетів і падінь. Щоб залишатися здоровим та емоційно стабільним важливо усвідомлювати, що допомагає вам відчувати спокій, турботу і здатність справлятися з усім, що відбувається навколо вас. Це все про догляд за собою (self-care). Аналіз ідей та варіантів догляду за собою може бути корисним для покращення власного психічного та фізичного здоров’я. Ми всі потребуємо додаткового догляду і турботи під час проходження складких етапів нашого життя.

Моніторинг того, як ви почуваєтесь емоційно, когнітивно та фізично допомагає превентивно запобігти погіршенню самопочуття.

Невеликий перелік ймовірних варіантів самодопомоги:

1. Зателефонуйте, напишіть або поспілкуйтеся з другом, щоб отримати додаткову підтримку.
2. Поговоріть з близькою людиною, якщо ви почуваєтеся сумним\ою або невпевненим\ою.
3. Визначте безпечні місця, куди ви можете піти у разі стресової ситуації.
4. Зосередьтеся на своїх інтересах: робіть те, що вам подобається.
5. Запишіть свої думки в щоденник або намалюйте їх, щоб висловити свої почуття.
6. Встановіть зв’язок зі своїм тілом: зверніть увагу на своє дихання, прийміть душ або ванну. Деяким людям корисні такі варіанти фізично активності, як йога, ходьба або біг. Ви краще знаєте своє тіло та те, що вам подобається.
7. Одягніть навушники і слухайте улюблену музику.
8. Дивіться улюблений фільм чи серіал та відпочивайте.
9. Нагадайте собі, що ви цінна людина саме такою, якою ви є.
10. Поставте собі такі питання:
   ● Коли мені важко, що я роблю, щоб впоратися?
   ● Що допомагає мені залишатися здоровим, розслабленим і позитивним?
   ● Кому я можу зателефонувати чи надіслати повідомлення, якщо мені потрібна допомога чи підтримка?
   ● Що я люблю робити?
   ● Які мої бажання?
   ● Які види активностей\хобі я хочу спробувати в житті?

Якщо ви сумніваєтесь, що отримаєте позитивну реакцію від людини, якій вирішили розкритися, варто подбати завчасно про план самодопомоги. Заздалегідь домовтеся про підтримку від людини, яка вас знає і любить.

Не приймайте на свій рахунок та не піддавайтесь завчасно паніці, якщо людина, перед якою ви розкрилися не відразу відреагує так, як ви сподівалися. Іноді людям потрібен час, щоб звикнути, адже те, що ви їм повідомили, може бути для них несподіванкою, на яку вони не очікували. Можливо, їм просто знадобиться трохи більше часу, аби обробити цю нову інформацію про вас, перш ніж вони нададуть вам свою підтримку.

Автор Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі