Допомога при домашньому насильстві.

Домашнє (сімейне насильство) - це жорстоке поводження однієї людини або декількох людей по відношенню до іншої у побутових відносинах, таких як шлюб чи спів мешкання. Воно може здійснюватися чоловіком (дружиною) чи інтимним партнером (партнеркою), мати місце як у гетеро сексуальних, так і в одностатевих стосунках. Від домашнього насильства також можуть потерпати діти та інші члени родини.
Традиційно «домашнє насильство» асоціюється перш за все з фізичним насильством. Наразі домашнє насильство включає всі прояви фізичного, сексуального, психологічного, економічного насильства, що можуть бути вчинені членом родини чи інтимним партнером.

У світовому масштабі постраждалими від домашнього насильства в абсолютній більшості є жінки, які страждають від важчих, порівняно із чоловіками, форм насильства. Нажаль домашнє насильство, як і зґвалтування, багато хто замовчує, тому такого типу злочини залишаються найменш висвітленими у суспільстві.

Кривдники чинять домашнє насильство, коли вірять, що воно є дозволеним, прийнятним, узаконеним, вони впевнені, що про нього не буде повідомлено. Багато людей не усвідомлюють себе як кривдників чи жертв, розглядаючи прояви насильства, як «сімейні конфлікти, що вийшли з-під контролю»

Наслідки домашнього насильства для потерпілих варіюються від фізичної інвадилізації, хронічних проблем зі здоров'ям, важких психічних порушень (таких, як моральна травма, посттравматичний синдром, тривожні психічні розлади, тощо) до фінансової скрути та нездатності будувати здорові стосунки. Діти, що живуть у родинах з насильством, з раннього віку виявляють психологічні проблеми, надчутливість до загроз, неконтрольовану агресію.

Яку допомогу можна порадити людині, яка потерпає від домашнього насильства?

Психологічну підтримку можна отримати за телефонами (дзвінки анонімні та безкоштовні):

• Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства та гендерної дискримінації (цілодобово) 0800 500 335

• Національна гаряча лінія для дітей та молоді (цілодобово) 0800 500 225 або 116 111

• Національна психологічна асоціація – 0800 100 102 з 10-00 до 20-00

• Гуманітарна організація «Людина в біді» (цілодобово) 0800 210 160

• Громадська організація «Форпост» (цілодобово) +38(096)839 76 17

Крім того, в кожній області працюють мобільні бригади соціально – психологічної допомоги, які надають екстрену і планову допомогу постраждалим, проводять кризове консультування, інформують щодо послуг, які може отримати постраждала\лий, навчають заходам із запобігання та протидії насильству. Дізнатися координати мобільних бригад та організацій, які надають правову, психологічну та соціальну допомогу постраждалим від домашнього насильства можна звернувшись до соціальної служби міст, районів, селищних рад за місцем проживання. Також до служб та мобільних бригад може звернутись будь яка людина, яка стала свідком насилля.

Автор Галина Шерстюк, лікар-інфекціоніст