Вчасний тест на ВІЛ - врятує ваше життя!

Вчасний тест на ВІЛ - врятує ваше життя!

Зазвичай люди звертаються до лікаря тільки у разі крайньої потреби. Нажаль в Україні відсоток людей, які постійно слідкують за своїм здоров’ям – роблять щорічні чекапи, дуже мали. Для цього може бути безліч причин: відсутність грошей та часу, відсутність медичних послуг у місці проживання, знецінення власного здоров’я, виклики війни, тощо. Причини можуть бути різними, а наслідки, нажаль, завжди будуть поганими, бо можна втратити дорогоцінний час, що призведе до незворотних змін у здоров’ї. Існують хвороби, що перебігають безсимптомно, або майже безсимптомно. Одне з таких захворювань ВІЛ – інфекція. Носій вірусу може й не здогадуватися про його існування, погіршення самопочуття відбувається поступово і може тривати роками. ВІЛ байдуже скільки вам років, якої ви статі, чи якого розміру у вас статки, він розповсюджується там, де люди мають ризиковану поведінку.

ВІЛ передається:

• Через кров - при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами.

• Статевим шляхом - підчас незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс.

• Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини підчас вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.


Наразі ВІЛ є контрольованим захворюванням і не обов’язково призведе до СНІДу. Але для цього ВІЛ-позитивній людини потрібно протягом всього життя приймати ліки - антиретровірусну терапію. Ліки надаються державою безкоштовно. Раннє виявлення хвороби та лікування забезпечить людині здорове та повноцінне життя, в тому числі народження здорових дітей. Виявити ВІЛ-інфекцію можна за допомогою безкоштовного швидкого тесту, для цього вам потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, у кабінет довіри, чи в офіс неурядової організації, що реалізують проект HealthLink. Всім, хто мав ризиковану поведінку рекомендовано зробити безкоштовний тест на ВІЛ. Адреси та перелік безкоштовних послуг можна подивитися ТУТ.


Вже сьомий рік поспіль МБФ «Альянс громадського здоров’я» в партнерстві з БО «100%ЖИТТЯ» реалізують проєкт HealthLink: «Програма прискорення заходів з подолання ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета проекту подолання епідемії ВІЛ в Україні завдяки можливості безкоштовно, швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ та розпочати лікування. Це найбільший проект з тестування на ВІЛ-інфекцію в Україні, він передбачає вдосконалення надання послуг на рівні закладів охорони здоров’я, партнерських організацій та спільнот, а також цільового маркетингу найважливіших послуг проекту. Наразі проект реалізується в у 12 регіонах України: Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Закарпатська, Одеська, Чернігівська, Полтавська, Черкаська, Житомирська, Миколаївська, Київська область та місто Київ. Участь у реалізації HealthLink беруть неурядові організації, що пройшли конкурсний відбір, а також лікувальні заклади різного профілю та рівнів – від центрів первинної медико-санітарної допомоги до клінічних лікарень. Спочатку проект був розрахований на 5 років, але з початком повномасштабного вторгнення донором було прийнято рішення про продовження дії проекту.

В рамках проекту, тестування на ВІЛ і соціальний супровід є доступними для всіх українців, але особлива увага приділяється статевим партнерам людей, які живуть з ВІЛ, та представникам груп ризику, які мають найбільшу ймовірність інфікуватися ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотиків, чоловіки, що мають секс з чоловіками, секс робітники та робітниці, трансгендерні люди). Активності в проекті направлені на покращення доступу до якісних послуг з профілактики та лікування, а також подолання стигми і дискримінації людей, які живуть з ВІЛ, з боку медичних працівників.

Дбайте про своє здоров’я та тестуйтеся на ВІЛ. Вчасне виявлення - врятує ваше життя!