Тривога за здоров’я (іпохондрія)

Тривога за здоров’я (також відома як іпохондрія) – це стан, що характеризується надмірним занепокоєнням і страхом щодо наявності в людини серйозного захворювання, як-от ракове новоутворення, аутоімунне захворювання чи серцевий напад, або щодо наявності вірогідності розвитку подібних захворювань. Цей стан включає в себе неправильне тлумачення нормальних тілесних відчуттів як небезпечних, токсичних чи навіть смертельних. Здорове тіло може продукувати усі види фізичних симптомів, які можуть бути незручними, болісними, неочікуваними та небажаними, але не небезпечними.

Нещодавні дослідження вказують на значну поширеність тривоги за здоров’я в сучасному суспільстві, де зростаюча доступність медичної інформації іноді може змінити баланс між інформованим занепокоєнням і виснажливою панічною тривогою.

Симптоми тривоги за здоров’я можуть бути різними, але зазвичай включають в себе наступні:

Надмірна маніакальна турбота про здоров’я. Люди з іпохондрією дуже стурбовані своїм здоров’ям. Вони можуть нав’язливо перевіряти своє тіло на ознаки хвороби, постійно досліджувати симптоми в Інтернеті або неодноразово звертатися за заспокоєнням та впевненістю щодо власного здоров’я до медичних працівників.

Неправильне тлумачення симптомів. Нормальні та допустимі тілесні відчуття або незначні симптоми часто перебільшуються. Наприклад, легкий головний біль може сприйматися як ознака пухлини мозку, що призводить до підвищеної тривоги.

Часті візити до лікаря. Люди, що мають тривогу за здоров’я можуть часто відвідувати лікарів, шукаючи постійні підтвердження своїм тривожним думкам, накопичувати численні медичні висновки та проходити різноманітні медичні тести та дослідження, незважаючи на запевнення лікарів, що у них немає серйозної хвороби.

Перманентна тривога та внутрішні страждання. Страх перед серйозною хворобою викликає постійну тривогу, що призводить до значного страждання та погіршення повсякденного функціонування людини. Часто подібні прояви торкаються і життя оточуючих, викликаючи нерозуміння та роздратування.

Постійний контроль стану здоров’я. Постійне спостереження за будь-якими змінами або появою нових симптомів є поширеним серед людей з іпохондрією. Така поведінка може стати нав’язливою, що призводить до посилення стресу.

Людям, у яких вищезазначені симптоми спостерігаються більше 6 місяців, важливо звернутися за професійною допомогою лікаря та\чи психотерапевта, щоб вчасно виявити схильність до такого стану та почати рухатися у напрямку адекватного сприйняття свого фізичного здоров’я. Розуміння та підтримка друзів і родини також можуть зіграти вирішальну роль у процесі одужання.

Зрозуміти тривогу за здоров’я означає також розкрити фактори, які вплітають цю стійку занепокоєність у повсякденне життя людини.

Серед факторів, що сприяють розвитку іпохондрії можна виділити:

  • Попередні проблеми зі здоров’ям: важка хвороба в минулому або серйозні захворювання в сім’ї можуть збільшити ймовірність розвитку тривоги за здоров’я.
  • Травматичний досвід: така психологічна травма як наприклад спостереження за хворобою чи смертю близької людини, може спровокувати у деяких людей тривогу за здоров’я та страх власної смерті.
  • Особистісні риси: певні риси характеру людини, такі як висока тривожність, схильність до катастрофізації чи наявний перфекціонізм, можуть сприяти розвитку тривоги щодо власного здоров’я.
  • Стрес і різкі зміни в житті: серйозні зміни в житті людини, високий рівень стресу або стресові ситуації, що вже довго тривають, можуть посилити тривогу за здоров’я або стати каталізатором її початку.
  • Відкритий доступ до медичної інформації: легкий доступ до майже будь-якої медичної інформації в Інтернеті може викликати тривогу щодо здоров’я. Люди можуть неправильно інтерпретувати інформацію або надмірно зосереджуватися на потенційних симптомах.

При постійній тривозі за здоров’я зазвичай нормальні фізичні симптоми можуть викликати страх і занепокоєння включаючи зміни гостроти зору, частоти серцевих скорочень і артеріального тиску, глибини дихання, рівноваги та тонусу м’язів тощо. Коли людина неправильно сприймає новоутворення на шкірі, головний біль, посмикування м’язів або зміну кольору дефекації як ознаку смертельного захворювання, це викликає зайве занепокоєння. Фізичні відчуття реальні, але вони не обов’язково є симптомами смертельної хвороби. Багато людей із тривогою щодо здоров’я часто не можуть функціонувати або насолоджуватися життям через свої страхи та занепокоєння.

Різниця між тривожністю, як характерною ознакою та тривогою за здоров’я

Симптоми тривоги викликають дуже реальні фізичні симптоми: запаморочення, болі в животі, прискорене серцебиття, поколювання в руках і ногах, м’язову напругу, нервове збудження, тиск у грудях і цей список можна продовжувати. Це може бути як просте хвилювання перед важливою подією чи іспитом, так і ознаками тривалого виснаження. Коли ці симптоми продовжуються тривалий час зазвичай людина йде до лікаря, дізнається справжню причину свого стану та отримавши відповідне лікування, ефективно справляється зі своєю проблемою і в кінці тривога відступає.

В свою чергу тривога за здоров'я не має свого логічного завершення, навіть після відвідування лікаря і отримання плану лікування.
Шукати підбадьорення у лікарів, наполягати на повторних медичних тестах, відвідувати відділення невідкладної швидкої допомоги є звичайним явищем, якщо у вас є проблеми зі здоров’ям. Ця звичка змушує людину покладатися на таке заспокоєння, щоб отримати полегшення від тривоги за своє здоров’я. Розвивається порочне коло, коли ви помічаєте відчуття в тілі або дізнаєтеся про нову хворобу в світі, неправильно тлумачите це як щось надзвичайно загрозливе, шукаєте в Google свій симптом чи групу симптомів і дізнаєтеся про смертельні захворювання, стаєте все більш тривожними, коли ви нав’язливо перевіряєте свої симптоми, і, нарешті, йдете до лікаря за заспокоєнням. Запевнення лікаря може зменшити занепокоєння та принести довгоочікуване тимчасове полегшення, але незабаром цикл починається знову, тільки вже з новим симптомом.

Люди з тривогою щодо свого здоров’я можуть також навпаки уникати звернення до лікаря через страх дізнатися, що вони мають страшну хворобу, через можливість проходження медичних тестів або страх бути спровокованими якимись словами лікаря. Весь цей досвід викликає багато занепокоєння, чого люди, які страждають від іпохондрії, воліли б уникати.

Незважаючи на складність протікання та симптоми, є декілька практичних рекомендацій, які можуть значно допомогти людям зробити перші кроки у боротьбі з іпохондрією та знизити рівень дистресу, що пов’язаний із занепокоєнням здоров’ям. Ось деякі пропозиції:

  • Зверніться за професійною допомогою: проконсультуйтеся з фахівцем у сфері психічного здоров’я, таким як психотерапевт або психолог, який має досвід роботи з тривожними станами.
  • Обмежте поведінку, пов’язану зі здоров’ям: поступово зменшуйте нав’язливу поведінку, пов’язану зі здоров’ям, як-от повторне дослідження симптомів або пошук запевнення у лікарів. Встановіть певний час для перевірки проблем зі здоров’ям, щоб запобігти постійному контролю. Також не нехтуйте можливістю звернутися за допомогою до близьких на початку.
  • Споживайте нову інформацію відповідально: хоча важливо бути в курсі здоров’я, будьте обережні щодо надмірних онлайн-досліджень, які можуть посилити страхи. Дотримуйтесь надійних та перевірених джерел і встановіть межі того, скільки часу ви витрачаєте на дослідження інформації про здоров’я в мережі Інтернет.
  • Практикуйте методи боротьби зі стресом: включіть у свій розпорядок дня методики зниження стресу, такі як медитації та усвідомленість, вправи на глибоке дихання, йогу або прогресивне м’язове розслаблення. Ці практики можуть допомогти заспокоїти розум і зменшити тривогу.
  • Ставте проміжні цілі на своєму шляху: працюйте зі своїм терапевтом, щоб встановити досяжні цілі для управління тривогою щодо здоров’я. Поступове занурення в лякаючі ситуації або симптоми може допомогти зменшити реакцію страху.
  • Створіть мережу підтримки: оточіть себе друзями або членами сім’ї, які вас розуміють і підтримують, які можуть підбадьорити вас і допомогти вам залишатися на твердій землі (заземлитися) в тривожні моменти.
  • Займайтеся адекватною здоровою діяльністю: беріть участь у заходах, які сприяють розслабленню та гарному самопочуттю, наприклад хобі, фізичні вправи або творчі заняття. Фізична активність також може позитивно вплинути на настрій і зменшити тривогу.
  • Кидайте виклик негативним думкам: потренуйтеся визначати та оскаржувати катастрофічні думки про своє здоров’я. Розгляньте докази “за” і “проти” цих думок, щоб створити збалансовану картину свого фізичного стану та його перспектив.
  • Підтримуйте регулярний сон і харчування: достатній сон і збалансоване харчування сприяють покращенню загального самопочуття і можуть допомогти регулювати рівень тривоги протягом дня.
  • Подумайте про групи підтримки: приєднання до груп підтримки або онлайн-спільнот, спеціально призначених для людей, які мають справу зі станом здоров’я, може створити відчуття причетності та розуміння. Обмін досвідом з іншими, хто стикається з подібними труднощами, може заспокоїти.
  • Спілкуйтеся з фахівцями, що надають вам медичні послуги: налагодьте відкрите спілкування зі своїми лікарями та терапевтами. Обговоріть свої проблеми та попрацюйте з ними, щоб розробити план управління страхами, пов’язаними зі здоров’ям.
  • Практикуйте співчуття до себе: будьте добрішими до себе. Визнайте свої зусилля в управлінні тривогою та не намагайтесь пришвидшувати себе на цьому шляху. Практикуйте співчуття та розуміння у важкі моменти.

Пам’ятайте, що подолання тривоги за здоров’я – це процес, який потребує часу та зусиль. Оскільки саме явище є комплексним, то і підхід до його вирішення також має бути таким – власна робота, допомога спеціалістів і підтримка близьких. Варто намагатися бути терплячим і наполегливим у виконанні рекомендацій спеціалістів, що працюють з подібними тривожними станами. Завдяки відданості та підтримці можливо зменшити вплив тривоги за здоров’я та відновити відчуття контролю над своїми думками та поведінкою.

Авторка Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі