Чи пов'язані температура тіла і депресія?

Люди, які страждають на депресію, мають підвищену температуру тіла, що може вказувати на користь зниження температури у таких пацієнтів для їхнього психічного здоров'я.

Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Сан-Франциско, виявило зв'язок між температурою тіла і депресією. У людей з депресією, як правило, спостерігається підвищена температура тіла, що дає змогу припустити потенційну користь для психічного здоров'я від зниження температури тіла у людей, які страждають на цей розлад. Дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports, не дає змоги остаточно встановити, чи викликає депресія підвищену температуру тіла, чи навпаки. Крім того, залишається незрозумілим, чи пов'язане спостережуване підвищення температури тіла у людей із депресією зі зниженням здатності до самоохолодження, підвищеним метаболічним теплоутворенням або поєднанням обох чинників.

Дослідники проаналізували дані понад 20 000 учасників по всьому світу, які носили пристрої для вимірювання температури тіла і щодня повідомляли про симптоми депресії. Дослідження проводилося протягом семи місяців, починаючи з початку 2020 року, і охоплювало дані зі 106 країн. Результати виявили позитивну кореляцію між збільшенням вираженості симптомів депресії та підвищенням температури тіла.

Докторка Ешлі Мейсон, провідна авторка дослідження і доцентка кафедри психіатрії в Інституті нейронаук UCSF Weill Institute for Neurosciences, розповіла про наслідки цих результатів для потенційних методів лікування депресії. Наявні дослідження показали, що процедури з використанням тепла, такі як гарячі ванни або сауни, можуть полегшити депресію, можливо, за рахунок стимулювання механізмів охолодження організму, таких як потовиділення. Докторка Мейсон відзначила парадоксальний ефект, коли нагрівання людей може призвести до подальшого зниження температури тіла, яке триває довше, ніж методи прямого охолодження, такі як крижані ванни. Це свідчить про важливість контролю температури тіла у людей з депресією, щоб оптимізувати час проведення теплових процедур.

Докторка Мейсон наголосила на значущості цього дослідження, заявивши, що воно є найбільшим на сьогодні дослідженням зв'язку між температурою тіла і симптомами депресії в різних географічних групах. З огляду на зростаючі показники депресії в різних країнах світу, отримані результати відкривають нові можливості для лікування.

Якщо вам або вашим близьким потрібна кваліфікована допомога та психологічна підтримка — не відкладайте звернення до фахівців на спеціалізованому порталі онлайн-послуг help24.

Записатися на безкоштовну консультацію ви можете в будь-який зручний для себе час.