Психологічні аспекти абстинентного синдрому при відмові від прийому стимуляторів

Основні терміни

Абстинентний синдром, також відомий як синдром відміни відноситься до набору фізіологічних та психологічних симптомів, які виникають, коли людина, яка є залежною від алкоголю або наркотичних речовин, зменшує або припиняє їх вживання. Це складна фізіологічна та психологічна реакція, яка може змінюватися залежно від речовини, яка використовується, тривалості та ступеня вживання, а також індивідуальних особливостей кожної людини.

Стимулятори — це клас психоактивних речовин, які, як випливає з назви, стимулюють або посилюють активність центральної нервової системи. Вони різними способами впливають на мозок і тіло, викликаючи ряд фізичних і психологічних ефектів. Конкретний вплив може змінюватися в залежності від типу стимулятора, дозування та індивідуальної переносимості людини.

Вплив прийому стимуляторів на мозок і тіло

1. Толерантність і залежність. Проявляються вони у такому процесі як нейроадаптація. При тривалому вживанні мозок може адаптуватися до присутності стимуляторів, що призводить до толерантності. Також може розвинутися залежність, що потребує вищих доз для досягнення тих самих ефектів.

2. Серцево-судинні ризики, а саме підвищений ризик гіпертонії. Тривале вживання стимуляторів може сприяти стійкому високому кров’яному тиску, збільшуючи ризик серцево-судинних проблем.

3. Порушення сну та навіть безсоння. Стимулятори, особливо якщо їх приймати пізніше вдень, можуть перешкоджати режиму сну та сприяти тривалому безсонню.

4. Психологічний вплив. Вплив на психіку відбувається одразу і має декілька неприємних наслідків, таких як:

  •  тривога та дратівливість. Тривале вживання стимуляторів може сприяти підвищенню тривоги, дратівливості та навіть параної.
  •  порушення процесу регуляції дофаміну. Раптове припинення вживання стимуляторів може призвести до порушення регуляції дофаміну, що спричинить інтенсивне бажання знову звернутися до стимуляторів та, у деяких випадках, симптоми депресії.
  •  втома та проблеми з когнітивними функціями. Люди, які відмовляються від стимуляторів, можуть відчувати невимовну втому чи навіть апатію та когнітивні труднощі, оскільки мозок пристосовується до відсутності препарату.

Стадії синдрому відміни від вживання стимуляторів

Стимуляторна абстиненція включає серію етапів, коли тіло та мозок адаптуються до відсутності стимулятора. Можна виділити такі чотири стадії:

1. Рання стадія абстиненції
Зазвичай починається незабаром після останньої дози стимулятора, часто протягом одного-двох днів. Серед найперших симптомів можна виділити сильну втому, підвищений апетит (після пригнічення апетиту під час прийому стимуляторів), зміна настрою, включаючи дратівливість і дисфорію (знижений настрій та неприязнь до оточуючих), когнітивні труднощі, такі як погана концентрація та уповільнене мислення.

2. Пікова стадія абстиненції
Ця фаза слідує за ранньою стадією і може тривати від кількох днів до кількох тижнів. В цей час людина може відчувати сильний потяг до стимулятора, втрату інтересу і задоволення від будь-якої діяльності, млявість, порушення сну, включаючи безсоння, емоційну розхитаність та депресивний стан.

3. Постпікова стадія абстиненції
Після гострої фази відміни постпікова стадія може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Симптоми, що супроводжують в цей час людину можуть включати постійне бажання прийому стимуляторів (хоча зазвичай менш інтенсивне, ніж на попередній стадії), тривалі розлади настрою, включаючи тривогу та депресію, втому та низький рівень енергії, змінний режим сну, з покращеннями, але потенційно тривалим безсонням, проблеми з фокусом уваги на мотивацією.

4. Згасаюча стадія абстиненції, відновлення організму
Тривалість фази одужання різна, і деякі люди можуть періодично відчувати більш легкі симптоми: поступове поліпшення настрою і емоційну стабільність, поліпшення когнітивних функцій, зниження частоти та інтенсивності потягу до стимулятора, стабільний режим сну, відновлення рівня енергії та мотивації.

Важливо пам’ятати, що абстинентний синдром є дуже індивідуальним процесом, і не кожна людина буде проходити всі ці стадії однаково або відчувати всі симптоми. Тому варто брати до уваги, що звернення до професійної медичної допомоги лікарів наркологів та психіатрів, а також дотримання власних зобов’язань щодо комплексного плану лікування може значно підвищити ймовірність успішного проходження абстинентного синдрому та довгострокового відновлення.

З психологічної ж точки зору, однією з найпоширеніших проблем, з якою люди стикаються починаючи з першої ж стадії абстиненції є підвищена агресивність. Вона може варіюватися від легкого роздратування до ледь контрольованої люті. Справитися з таким сильним проявом цієї емоції під час абстинентного синдрому може бути складно як для самої людини, яка її відчуває, так і для оточуючих. Важливо підходити до цього питання з емпатією та зосередженістю на зменшенні шкоди. Ось кілька стратегій, які допоможуть впоратися з агресивністю під час абстинентного синдрому:

1. Розуміння джерела цієї агресії. Цього можна досягти відкритою та чесною розмовою з людиною, якій ви довіряєте, або консультантом з психічного здоров’я. Це дозволить і вашим близьким, і вам самим краще зрозуміти ваші почуття та переживання. Крім того, спробуйте визначити конкретні тригери, які сприяють агресивності, як-от стрес, потяг до стимулятора або фізичний дискомфорт.

2. Техніки саморегуляції. У цьому вам можуть допомогти вправи на глибоке дихання - навчіться і практикуйте глибоке дихання (наприклад, дихання по квадрату), щоб допомогти заспокоїти нервову систему та зменшити інтенсивність гніву. Також, корисною навичкою стане уважність та практика усвідомленості, які сприятимуть виявленню та розрізненню емоцій без негайної реакції.

3. Фізична активність. Додайте регулярну фізичну активність у свою рутину як спосіб звільнитися від накопиченої напруги та стресу. Разом з цим, такі види відпочинку, як прогулянки на природі, можуть також позитивно вплинути на самопочуття і допомогти розвіяти агресивні настрої.

4. Обирайте форму вираження для своїх емоцій. Однією з таких екологічних форм може стати ведення щоденника, який допомагає висловлювати та обробляти сильні емоції, не спрямовуючи їх назовні. Малювання і музика (як і будь-яке інше мистецтво, що вам до вподоби) також стануть у нагоді як невербальний спосіб вираження емоцій.

5. Створення безпечних місць. Спробуйте створити для себе безпечний простір, де ви зможете усамітнитися, коли відчуваєте наростання сильних емоцій, забезпечуючи тим самим собі контрольоване середовище для самозаспокоєння. Якщо ви відчуваєте, що агресія виникає під час спілкування з іншими людьми, не нехтуйте можливістю взяти паузу у розмові, коли це необхідно.

6. План втручання у кризовій ситуації. Спробуйте розробити плану дій на випадок кризової ситуації, який містить кроки, що необхідно вжити, коли агресивні почуття загострюються. При цьому переконайтеся, що у вас збережні контакти для екстрених випадків або лінії довіри для отримання негайної підтримки.

7. Професійне допомога. Зверніться за консультацією до спеціаліста у сфері психічного здоров’я, який спеціалізується на лікуванні залежності та абстиненції.

8. Психоосвіта. Дізнайтеся про симптоми абстиненції, та про те, що агресивні почуття є звичайною частиною синдрому відміни та є тимчасовими. Спробуйте дослідити потенційний вплив агресивної поведінки на стосунки з близькими вам людьми та важливу роль пошуку підтримки у цьому процесі. Маючи ці знання вам буде легше пережити шторм сильних емоцій.

9. Система підтримки. Спробуйте залучити друзів і родину до процесу підтримки, щоб забезпечити розуміння та допомогу у важкі моменти.
Крім цього, ви можете взяти участь у групах підтримки, де люди можуть обмінюватися досвідом і стратегіями подолання.

Абстинентний синдром після відмови від прийому стимуляторів є неприємним і болючим процесом у житті людини. Але тим не менш, звернення за медичною допомогою до відповідних лікарів та психологічною підтримкою до фахівців з психічного здоров’я може значно полегшити цей шлях, та дати міцну опору для подальшого відновлення.

Автор - Надія Литвиненко, психологиня порталу Help 24.