Телемедицина змінює підхід до лікування ВГС для пацієнтів з опіоїдною залежністю

Новаторське дослідження вчених з Університету Буффало, опубліковане в Journal of the American Medical Association (JAMA), показало, що телемедицина може значно поліпшити результати лікування пацієнтів з опіоїдною залежністю (ОЗ) і вірусом гепатиту С (ВГС). Дослідження показало, що пацієнти, які отримували лікування ВГС за допомогою телемедицини в рамках програм опіоїдної замісної терапії (ОЗТ), удвічі частіше виліковувалися порівняно з тими, кого направили до фахівців у клініках.

Це рандомізоване контрольоване дослідження, одне з небагатьох, присвячених телемедицині для вразливих груп населення, підкреслює потенціал телемедицини для усунення прогалин у медичному обслуговуванні малозабезпечених груп населення. Пацієнти з ОЗ, які схильні до високого ризику зараження ВГС через спільне використання голок, часто стикаються з істотними перешкодами для доступу до традиційних медичних послуг.

Проведене з 2017 по 2022 рік у 12 ОК у штаті Нью-Йорк, дослідження охопило 602 учасники, які отримували лікування ВГС противірусними препаратами прямої дії та спостерігалися протягом двох років на предмет повторного інфікування.

Примітно, що 90,3 % учасників, які отримували лікування за допомогою телемедицини, вилікувалися, порівняно з 39,4 % тих, кого направили до фахівців стаціонару. Дві третини з останньої групи навіть не розпочинали лікування. Протягом двох років спостереження повторні випадки зараження були мінімальними, що підкреслює ефективність комплексного телемедичного підходу. «Телемедицина призводить до того, що пацієнти цієї ключової групи залишаються на лікуванні та виліковуються», - коментують дослідники, відзначивши значні подальші поліпшення в загальному стані здоров'я і самопочутті учасників. Серед них — скорочення вживання психоактивних речовин, підвищення зайнятості, поліпшення освітнього статусу та зниження залученості до системи кримінального правосуддя.

Ключовою перевагою цього підходу була його інтеграція в наявні програми ОЗТ, де в пацієнтів уже були налагоджені стосунки з персоналом. Це полегшувало проведення одночасного лікування ВГС, використовуючи довіру і знайомство пацієнтів з лікарями.

Проведення дослідження вимагало ретельної координації, оскільки кожна частина дослідження впроваджувалася в різний час та місцях. З персоналом ОЗТ сайтів і пацієнтами регулярно проводилися освітні заняття, на яких розглядалися питання і надавалася інформація про ВГС.

Успіх цього дослідження ілюструє відчутні переваги телемедицини в лікуванні хронічних захворювань, пов'язаних із вживанням опіоїдів. Як зазначив адміністратор однієї з клінік, можливість запропонувати майже гарантоване лікування хронічного захворювання стала важливим мотивуючим фактором для пацієнтів.

Це дослідження не тільки підкреслює перспективність телемедицини для поліпшення доступу до медичного обслуговування пацієнтів з опіоїдною залежністю, а й її потенційну придатність для інших ключових груп, які стикаються з подібними бар'єрами. Отримані результати свідчать на користь ширшого вивчення і впровадження телемедицини для поліпшення надання їм медичної допомоги.

Демонструючи, що телемедицина може успішно інтегрувати медичні та поведінкові методи лікування, це дослідження прокладає шлях для нових підходів у охороні здоров'я, які ставлять на чільне місце доступність, довіру пацієнтів і комплексний догляд.

Записатися на телемедичну консультацію в онлайн клініці Help24 Telehealth