Проблеми психічного здоров'я, з якими стикаються представники ЛГБТК+

Тема психічного здоров’я та його проблем у представників ЛГБТК+ спільноти є глибокою і часто здається, що абсолютно невичерпною, адже на неї впливає ціла низка зовнішніх і внутрішніх факторів.

Представники ЛГБТК+ спільноти мають значно більший рівень проблем із психічним здоров’ям порівняно з їхніми гетеросексуальними та цисгендерний однолітками. Останні дослідження вказують на підвищений рівень депресії, тривоги, зловживання психоактивними речовинами та суїцидальних думок серед ЛГБТК+ людей. Ці проблеми з психічним здоров’ям виникають через доволі унікальні для загального кола людей тригери, такі як стрес меншин, приховування власної особистості та постійна потреба орієнтуватися у світі, який може бути непривітним або навіть ворожим по відношенню до них.

Вплив дискримінації на психічне здоров’я

Дискримінація є найпоширенішою проблемою, яка впливає на психічне благополуччя ЛГБТК+ людей. Системна дискримінація на робочих місцях, у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах та громадських місцях призводить до хронічного стресу та підвищення фонового рівня тривоги. Прояви мікроагресії — ці непомітні, часто ненавмисні, дискримінаційні коментарі чи поведінка також у свою чергу посилює цей стрес. Крім того, дискримінаційні правила (або навпаки відсутність необхідних) та політика загострюють почуття вразливості та страху, створюючи середовище, де ЛГБТК+ спільнота постійно перебуває на сторожі в очікуванні нападу.

Відсутність підтримки у власній сім’ї

Відмова сім’ї від ЛГБТК+ члена родини є критичною проблемою, яка глибоко впливає на психічне здоров’я її представників, особливо підлітків та молоді. Камінг-аут перед членами родини може супроводжуватися страхом бути відкинутим. На жаль були випадки, коли цей страх справджується. Потрапляючи в таку ситуацію багато хто відчуває, що від них відмовляються або відчужують від сім’ї через їх відкритість. Ця відмова може в майбутньому призвести до відсутності дому, економічної нестабільності та відчуття ізоляції. Довгострокові психологічні наслідки включають зниження самооцінки, труднощі у формуванні довірливих стосунків і постійне почуття самотності та депресії.

Стигматизація соціального середовища

Культурні норми та суспільне ставлення значною мірою сприяють соціальній стигматизації, з якою стикається ЛГБТК+ спільнота. Ця стигма може призвести до внутрішньої гомофобії чи трансфобії, коли люди починають ненавидіти або зрікатися власної ідентичності. Соціальна стигма часто призводить до почуття маргіналізації та ізоляції, загострюючи проблеми психічного здоров’я. На противагу цьому підтримка та схвалення соціальної групи можуть навпаки служити захисним фактором, допомагаючи пом’якшити деякі несприятливі наслідки стигматизації.

Психотерапія та\або консультування і їх доступність

Доступ до психологічних послуг досі може бути ускладненим для ЛГБТК+ людей через відсутність компетентних у цій темі спеціалістів, фінансові перешкоди та страх перед дискримінацією. Багато фахівців у сфері психічного здоров’я не мають достатньої підготовки для проведення психотерапевтичної роботи з ЛГБТК+ клієнтами, що призводить до прогалинах в ефективній допомозі. Інклюзивні послуги з охорони та підтримки психічного здоров’я, які розуміють і валідують унікальний досвід ЛГБТК+, мають неабияке значення для змінення у кращу сторону показників психічного здоров’я в суспільстві.

Стійкість і копінг-стратегії

Незважаючи на усі вищезазначені виклики та труднощі, ЛГБТК+ спільнота демонструє надзвичайну стійкість. Формування обраних сімей і груп підтримки забезпечує відчуття емоційної та психологічної безпеки. Позитивні механізми подолання стресу, такі як залучення до психотерапії, участь у групах підтримки та активізмі, допомагають людям справлятися зі стресом і розвивати стійкість. Багато хто знаходить силу та солідарність у спільноті, яка може захистити від негативного впливу дискримінації та неприйняття.

Практичні психологічні рекомендації

1. Не нехтуйте пошуком підтримки у ЛГБТК+ спільноті. Спілкуйтеся з ЛГБТК+-дружніми групами підтримки або громадськими організаціями. Подібні групи створюють відчуття безпеки, причетності та розуміння.

2. Обирайте професійну допомогу, якщо маєте таку потребу. Звертайте увагу на терапевтів, які мають досвід роботи з ЛГБТК+ людьми. Позитивний досвід психотерапії може бути особливо корисним, якщо ви відчуваєте самотність та покинутість, і\або не знайшли підтримки у ЛГБТК+ спільноті.

3. Не соромтеся звертатися за підтримкою до друзів і близьких. Розвивайте стосунки з друзями, наставниками та рідними, які приймають і підтримують вас.

4. Турбуйтеся також і про фізичне здоров’я. Надавайте перевагу активностям, які сприяють гарному самопочуттю, таким як фізичні вправи, медитація та хобі.

5. Вчіться інформаційній гігієні. Обмежте час, проведений у соціальних мережах та\або новинах, якщо це викликає у вас стрес або тривогу.

Проблеми психічного здоров'я представників ЛГБТК+ спільноти є нагальною та комплексною темою, що потребує уваги суспільства, громадських діячів та політиків. Вплив стигматизації, дискримінації та соціальної ізоляції часто спричиняє значні психологічні труднощі, зокрема депресію, тривожні розлади та високий рівень суїцидальних настроїв серед представників даної спільноти.

Важливим кроком до покращення ситуації є створення безпечних та підтримуючих середовищ, де представники ЛГБТК+ спільноти можуть відкрито говорити про свої проблеми та отримувати необхідну допомогу. Освіта, громадські ініціативи та законодавчі зміни можуть значно зменшити рівень стигми та сприяти більшій інклюзії.

Активна підтримка і розуміння з боку сім'ї, друзів та ширшої спільноти можуть відіграти вирішальну роль у покращенні психічного здоров'я ЛГБТК+ людей. Таким чином, забезпечення рівних прав та поваги до різноманіття є основою для побудови здорового та справедливого суспільства, де кожна людина має право на щастя та благополуччя.

Автор Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі