Підвищення рівності та доступу до лікування бупренорфіном за допомогою телемедицини

У Сполучених Штатах доступ до бупренорфіну залишається обмеженим зі значними диспропорціями в доступності лікування. Історично склалося так, що федеральне законодавство обмежувало постачання бупренорфіну, що перешкоджало його ширшому впровадженню. Однак пандемія COVID-19 спонукала федеральні відомства послабити ці обмеження, дозволивши людям з розладом вживання опіоїдів (OUD) розпочати лікування бупренорфіном за допомогою телемедицини. Скориставшись цією можливістю, в Каліфорнії в рамках програм обміну шприців (ПОШ) було започатковано ініціативу низькобар'єрного лікування бупренорфіном за допомогою телемедицини. Це дослідження оцінює перші результати учасників, охоплених цією інноваційною моделлю лікування.

Починаючи з травня 2020 року, лікування бупренорфіном пропонувалося через віртуальну платформу учасникам ПОШ у Каліфорнії. Співробітники програми організовували віртуальні зустрічі з медичними працівниками в приватних приміщеннях. Під час цих зустрічей лікарі проводили оцінку для діагностики OUD і розробляли для відповідних осіб плани домашньої індукційної терапії без нагляду. Учасникам призначали 7-денний запас до 16 мг бупренорфіну або 16 мг бупренорфіну-2 мг налоксону та просили повернутися наступного тижня, якщо вони бажають продовжити лікування.

З травня 2020 року по березень 2021 року в рамках ініціативи віртуального лікування бупренорфіном за програмою ПОШ було залучено 115 учасників, причому 87% з них були залучені в той самий день, коли отримали направлення на лікування. Серед них 58% були у віці від 30 до 49 років, 28% - цисгендерні жінки. 64% учасників повернулися за повторним рецептом на бупренорфін.

Дослідження вказує на те, що пацієнти, які отримують ЗПТ через телемедицину, мають більше шансів продовжити лікування порівняно з тими, хто отримує ЗПТ особисто. Подібні підходи продемонстрували підвищення рівня задоволеності пацієнтів і зниження рівня вживання нелегальних наркотиків. Бупренорфін на основі телемедицини в ПОШ усуває значні бар'єри для доступу, такі як географічні та ресурсні обмеження. Учасники уникають необхідності подорожувати, а лікарі можуть обслуговувати кілька ПОШ, оптимізуючи доступність постачальників. Впровадження цієї моделі в ПОШ також може бути більш ефективним для охоплення учасників, які уникають інших закладів охорони здоров'я через дискримінацію.

Для ефективної боротьби з OUD та зростанням рівня смертності від передозування опіоїдів у США необхідно покращити доступ до таких препаратів, як бупренорфін, та збільшити їхнє використання. Усунення та зменшення нерівності в доступі до лікування бупренорфіном для уразливих груп населення є критично важливим елементом цієї роботи. І відмова від вимоги особистого огляду для отримання бупренорфіну на початку пандемії COVID-19 відкрила можливість для нових інновацій у наданні лікування людям з ОУД.

Хоча ці перші результати є багатообіцяючими, дослідження мало обмеження через недостатню кількість даних та учасників для оцінки довгострокового використання та утримання. Однак вони свідчать про те, що телемедицина може підвищити рівність і розширити доступ до лікування бупренорфіном. Тож рекомендується проводити подальші дослідження для оцінки впливу цього підходу на рівність і доступність лікування в масштабах всіх Сполучених Штатів. 

Якщо вам або вашим близьким потрібна кваліфікована допомога - не відкладайте звернення до фахівців Help24 TeleHealth. Записатися на безкоштовну консультацію ви можете в будь-який зручний для себе час.