Розширення можливостей цифрової охорони здоров'я: ВООЗ представив комплексний посібник з телемедицини

Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) представило новий інструмент, який допоможе країнам поліпшити свої телемедичні послуги. Цей "Інструмент підтримки телемедицини" призначений для надання допомоги медичним службам від місцевих клінік до цілих національних систем охорони здоров'я.

Д-р Наташа Аццопарді Мускат, директор департаменту політики і систем охорони здоров'я ВООЗ/Європа, підкреслює очевидні переваги телемедицини як для пацієнтів, так і для медичних працівників. Ці переваги включають в себе скорочення часу очікування, кращий контроль стану здоров'я, нижчі витрати і більшу доступність до медичних послуг. Вона визнає, що інтеграція нових технологій в існуючі системи охорони здоров'я може бути складним завданням, і цей інструмент покликаний допомогти країнам у цифровій трансформації охорони здоров'я.

Телемедицина використовує телекомунікаційні технології для надання медичних, діагностичних і лікувальних послуг, коли відстань є критичним фактором. Вона визнана доступним, інклюзивним і економічно ефективним способом надання основної медичної допомоги, що знижує рівень захворюваності та смертності.

Тиск на системи охорони здоров'я в усьому світі, в тому числі спричинений пандемією COVID-19, підкреслив важливість телемедицини. Цифрові рішення в галузі охорони здоров'я відіграють вирішальну роль у наданні медичних послуг дистанційно в ці часи.

Звіт про цифрову охорону здоров'я в Європейському регіоні ВООЗ за 2023 рік показав, що 78% держав-членів включають телемедицину в свою політику або стратегії. Однак, прийняття та впровадження телемедицини дуже різняться, частково через відсутність вичерпних рекомендацій.

Доктор Девід Новілло Ортіс, регіональний радник з питань даних і цифрової охорони здоров'я ВООЗ/Європа, підкреслює важливість оцінки програм телемедицини. Оцінка допомагає визначити, що працює, а що ні, і що потребує вдосконалення. Новий допоміжний інструмент ВООЗ покликаний допомогти особам, які приймають рішення, ефективно контролювати і оцінювати послуги телемедицини, допомагаючи в стратегічному плануванні.

Цей новий ресурс пропонує всеосяжну основу для розвитку телемедицини в системах охорони здоров'я. Він зосереджується на потребі в доступних і ефективних телемедичних рішеннях, особливо у відповідь на глобальні виклики в галузі охорони здоров'я і зростаючі вимоги до її інфраструктури. Стратегія включає оцінку поточної екосистеми охорони здоров'я, планування інтеграції телемедицини, управління організаційними змінами, розвиток телемедичних послуг, а також постійний моніторинг і оцінку.

Посібник має на меті забезпечити рівний доступ до технологій телемедицини, задовольняючи різноманітні потреби населення. Використовуючи найкращі світові практики та емпіричні дані, він створений сприяти співпраці між різними зацікавленими сторонами. Кінцевою метою є створення стійкої, орієнтованої на пацієнта і технологічно розвиненої системи охорони здоров'я, яка зможе ефективно реагувати на майбутні виклики.

 

Отримати кваліфіковану допомогу за допомогою телемедицини ви можете завжди, записавшись на консультацію до спеціаліста на Help24 TeleHealth. Послуги є безкоштовними, а конфіденційність гарантовано. Help24 TeleHealth – ми поруч, де б ви не знаходились!