Поради, як поводитись під час вимушеної зустрічі з поліцейськими

Іноді кожен з нас може зустрічатися з поліцією, і на це є різні причини. Іноді, ініціатором цієї зустрічі стають поліцейські, деколи це відбувається безпідставно. Тож, що робити, якщо така зустріч все ж сталася, та ще й не з вашої волі? Що робити, коли до вас на вулиці підійшли поліцейські?

1) Будьте привітними! Спілкуйтеся з поліцейськими ввічливо та привітно, це може скоротити час вашого спілкування до мінімуму. Не починайте розмову з конфліктів.

2) Дізнайтеся, що саме поліцейським від вас потрібно? Якщо вас просять допомогти, наприклад стати свідком, так званим “понятим” при проведенні обшуку - ви можете погодитися, а можете і відмовитись.

3) Поліцейські мають право просити вас пред’явити документи, підтверджуючі вашу особистість, але вони мають обгрунтувати це прохання. Ви маєте показати їм паспорт або інші документи, що посвідчують особу, але не зобов’язані надавати додаткових даних про себе (як от місце роботи, ВІЛ-статус, стан здоров’я).

4) Поліцейські мають право опитати вас, але вони мають пояснити причину опитування. Просто бажання поговорити - не є достатньо вагомою причиною, і ви можете відмовитися від такої розмови. Зазвичай опитування проводиться у ситуаціях, коли ви стали, або могли стати свідком злочину.

5) Поліцейські мають право провести поверхневий огляд, якщо у них є обґрунтовані підстави для цього. Поверхневий огляд може проводитися без залучення свідків, але він включає лише огляд вашого зовнішнього вигляду. Наприклад, якщо ви були недалеко від місця вчинення злочину, поліція має право оглянути вас, шукаючи на одязі сліди крові. Ви не зобов’язані діставати речі з ваших кишень чи сумки, однак за вимогою поліцейського ви маєте відкрити свою сумку. Ніхто не має права нишпорити у ній, під час поверхневого огляду поліцейські можуть тільки подивитися в неї, не торкаючись її вмісту.

6) Всі інші дії поліцейські мають проводити не тільки маючи обгрунтовані мотиви, але й у присутності свідків. Якщо поліція намагається вас затримати, провести більш детальний огляд, вилучити ваш мобільний телефон чи ви просто відчуваєте агресивну налаштованість поліції - повідомте про це своїх близьких та родичів. За можливості, зверніться до адвокату.

7) Якщо поліцейські все ж залучили 2 свідків та почали проводити огляд - ви маєте показати їм зміст ваших кишень, сумки. Якщо серед ваших речей є ЗПТ - одразу повідомте поліцейських про це, та покажіть медичні документи, які підтверджують ваше лікування.

8) Якщо вас намагаються затримати через наявність у вас терапії - терміново зателефонуйте на гарячу лінію безоплатної правової допомоги за номером 0800213103, та попросіть про допомогу. Ви маєте право на безкоштовного адвоката у разі затримання з будь-яких причин.

Окремо я хочу порадити вам вести відеозйомку або пряму трансляцію у соціальні мережі вашої зустрічі з поліцейськими. Але починати таку зйомку варто лише тоді, коли вам здається, що поліцейські налаштовані проти вас.

В разі, коли вони просто хочуть попросити вас стати свідком, чи опитати вас про вчорашнє пограбування на вашій вулиці - будьте привітними, ввічливими, не починайте розмову з “Представтеся, покажіть ваше посвідчення, і назвіть причину затримання” знімаючи все на камеру, адже найкращий спосіб вирішення конфліктів - їх недопущення. Поліцейські не завжди хочуть діяти проти вас, іноді вони справді можуть просто виконувати свою роботу, розслідувати інші злочини, затримувати інших злочинців, і ви можете просто проходити поруч.

Якщо ж ви хочете дізнатися більше про спілкування з поліцією, про поверхневий та повний огляд, затримання та ваші права - зверніться до порадника “Поліція під контролем” від Асоціації УСДПЛ. Ви можете знайти його на сайті http://policeundercontrol.org/pc/ або встановити на свій телефон. Ви також можете відкрити його прямо під час спілкування з поліцейським і звіряти з порадником кожен ваш наступний крок.