Камінг-аут перед батьками. Частина 1

Що варто знати про себе до камінг-ауту перед батьками

Камінг-аут (англ. coming out — «розкривання», «вихід»; скор. від coming out of the closet — «вийти з шафи», у значенні «вийти із темряви, відкритися») — процес добровільного й усвідомленого визнання людиною своєї сексуальної орієнтації чи гендерної приналежності.

Більшість людей, які постають перед питанням камінг-ауту лякає можлива реакція їх батьків та наслідки, які може мати така відверта розмова для подальших стосунків з ними. Одразу у голові кружляють мільйон питань щодо правильного часу, добре підібраних слів чи аргументів, а також того невідомого майбутнього, що постане перед ними після розкриття. Усе це може викликати напругу та внутрішній супротив, або підштовхнути до необдуманих дій та передчасного камінг-ауту.

Тому, аби камінг-аут перед батьками став власним усвідомленим рішенням, варто спершу відповісти собі на декілька важливих питань. При цьому важливо зберігати холодний розум та бути максимально чесним з собою.

• Чи впевнені Ви у своїй орієнтації?
Мета цього питання не в тому, аби змусити Вас сумніватися, а навпаки - зміцнити впевненість при майбутній розмові з батьками. Адже однією з перших реакцій можуть бути сумніви щодо Ваших слів. Це може виникати через те, що зазвичай батьки вважають, що знають своїх дітей дуже добре, і якщо б Ви дійсно були геєм, лесбійкою або бі, вони це точно б помітили. Також Ваші вагання щодо власної орієнтації можуть посилити плутанину батьків і зменшити їхню впевненістю у Вашому твердженні.
Тому це є першим і ключовим питанням, з якого варто починати рефлексію.

• Як Ви ставитесь до своєї сексуальної орієнтації?
Які емоції та почуття у Вас виникають при думці про власну сексуальну орієнтацію? Чи влаштовує вона Вас? Якщо лише при згадці у Вас виникає почуття провини або Ви відчуваєте сум та пригніченість - варто зачекати з камінг-аутом. Адже цей процес вимагатиме від Вас багато сил та енергії - як саме розкриття, так і подальші розмови з батьками, як наслідок. Особливо багато Вашої внутрішньої енергії забиратиме реакція та емоції батьків, які можуть виникати періодично впродовж тривалого часу після першої розмови. Також варто звернути увагу на відчуття власної самоцінності. Подібний досвід розкриття та можлива необхідність відстоювання свого права бути собою може похитнути самооцінку, якщо вона нестабільна.

• Чи є у Вас коло спілкування, до якого можна звернутися за підтримкою?
У Вас має бути людина, чи група людей, до яких Ви можете прийти, аби отримати підтримку чи пораду, які не стануть засуджувати Вас чи обезцінювати Ваш дослід, незалежно від реакції батьків. Це мають бути люди, яким Ви можете довіряти.

• Чи обізнані Ви у теоретичних питаннях ЛГБТК+?
Перед тим як розкриватися перед батьками є сенс запитати себе, а чи зможете Ви відповісти на усі питання батьків про ЛГБТК+, які у них відповідно можуть виникнути? Крім того, як правило будь-яку нову інформацію батьки отримують від ЗМІ чи свого кола спілкування. Виходячи з цього, є ймовірність, що їхня перша реакція може спиратися лише на інформацію, отриману за все своє життя від гомофобного суспільства. В такому випадку, Вашою задачею буде розібратися в цій темі та донести до них достовірну інформацію, спростовуючи усі міфи.

• Який емоційний клімат у Вас вдома?
Як загалом реагують батьки на значимі для Вас події? В таких питаннях, як камінг-аут важливу роль відіграє час, в який він відбувається і те, наскільки вдало він підібраний. Коли родина переживає кризу, пов’язану з почуттям базової безпеки - втрата близької людини, проблеми на роботі, важкі хвороби, - рівень емоційного напруження у сім’ї зростає. Тому варто почекати з відвертими серйозними розмовами у такий час.
На жаль, зараз ми усі щодня переживаємо втрати пов’язані з війною та проходимо через етапи горювання, і це безперечно сильно впливає на внутрішній стан людей та їх здатність до емпатії. Чим більш емоційно стабільними є батьки зараз, тим ймовірніше легше їм буде проявити достатню увагу та емпатію до Ваших переживань.

• Чи можете Ви бути терплячими до інших, зокрема до власних батьків?
Якщо Ви вже давно тримаєте свою орієнтацію в секреті від батьків, то після камінг-ауту скоріш за все Вам стане легше. Але Вашим батьками знадобиться час, аби прийняти та переварити усю інформацію, яку Ви їм надасте. Цей процес може тривати довго (як кілька місяців, так і пару років), і до цього варто бути готовим.

• Яка внутрішня потреба стоїть за Вашим бажанням камінг-ауту?
Якщо Ви це робите, бо відчуваєте любов до них, та не хочете більше приховувати те, ким Ви є - це гарний мотив. Не варто розкриватися, коли Вас охоплює гнів, або під час сварки з батьками, адже після завершення конфлікту, Ви вже не зможете забрати свої слова назад. Це може залишити неприємний післясмак та напругу у взаєминах з батьками.

• Чи залежите Ви матеріально від батьків?
Якщо Ви маєте побоювання, що після камінг-ауту батьки залишать Вас без фінансової підтримки чи навіть виженуть з дому, варто почекати з розкриттям до того часу, коли вони вже не матимуть такого важелю впливу, а Ваше блогополуччя буде повністю Вашою відповідальністю.

• Які у Вас стосунки з батьками в цілому?
Чи можна вважати їх довірливими та відкритими? Згадайте як вони реагують на Ваші вчинки, успіхи\провали, нові захоплення? Чи отримуєте Ви підтримку та схвалення від них? Якщо Ви завжди відчували любов батьків, скоріш за все їм буде легше прийняти Ваше розкриття.

• Як ставляться Ваші батьки до соціальних проблем у суспільстві?
Це перш за все питання гнучкості та консерватизму. Якщо Ваші батьки оцінюють будь-яку проблемну ситуацію в країні чи світі у термінах “добра\зла”, “праведного\гріховного” та не хочуть навіть чути про наявність чогось посередині цих полярностей, є висока ймовірність, що їм складно буде прийняти Вашу сексуальну орієнтацію. Проте, якщо вони здатні проявити гнучкість та побачити увесь спектр, а не лише чорне та біле у моральних проблемах суспільства, Ви можете очікувати від них готовність дослухатися до Вас під час камінг-ауту та бажання йти назустріч.

• Чи готові Ви до усіх можливих наслідків камінг-ауту?
Найгірший сценарій - це те, що складно уявляти без страху, але на нього варто звернути увагу перед тим як розкриватися. Що може статися найгіршого, якщо Ви зробите камінг-аут? Чи зможете Ви з цим впоратись? Чи є у Вас достатньо ресурсів - психологічних, фізичних, матеріальних, аби пройти через це? Слід чесно та відверто відповісти собі на ці питання, аби не давати собі хибних надій.

• Камінг-аут - це виключно Ваше рішення?
Не усі повинні розкриватися перед батьками, це не є Вашим обов’язком чи вимогою суспільства. Дослухайтесь в першу чергу до Ваших внутрішніх бажань та потреб.

Маючи перед собою розгорнуті відповіді на усі перераховані питання, у Вас має сформуватися бачення своїх потреб, можливостей та обмежень, а також варіативності наслідків камінг-ауту. Це в свою чергу має допомогти у прийнятті рішення про готовність до камінг-ауту перед батьками.

Автор Надія Литвиненко, психолог

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді відео консультації

Проконсультуватися з психологами порталу Help24 у вигляді переписування у Телеграмі 

Читати Частину 2