Кому потрібно обстежуватись на ВІЛ.

При консультуванні людей з вперше виявленою ВІЛ – інфекцією частіше можна почути одне запитання: як давно я інфікувався. Людина хоче з’ясувати: де вона інфікувалась і хто був тому причиною.
Відповідь на запитання складна. ВІЛ – інфекція – це довготривале інфекційне захворювання і є декілька варіантів розвитку клінічних прояв хвороби в залежності від строку інфікування. Перший – у 5% пацієнтів реалізуєтся швидкий розвиток інфекції, при якому протягом 3 років після інфікування з’являються перші і вже важки клінічні прояви хвороби. Другий - у 10% пацієнтів інфекція розвивається дуже повільно, і проявляє себе тільки після 10 -15 років інфікування. Третій, найбільш частий, який зустрічається у 80% інфікованих, при якому людина протягом 7-10 років почуває себе відносно здоровою і тільки потім з’являються прояви захворювання. Це так званий безсимптомний період хвороби, коли інфікована вірусом людина не знає про інфікування і може передати вірус своїм статевим партнерам, або мати може інфікувати дитину під час грудного вигодовування.

За даними Центру громадського здоров’я України в 2021 році 40% людей, які жівуть з ВІЛ, не були обізнані щодо свого позитивного ВІЛ – статусу. Як ми самі можемо змінити цю ситуацію, щоб зберегти своє здоров’я, життя та здоров’я своїх близьких? Кожна людина повинна оцінити свої можливі ризики інфікування вірусом ВІЛ та своєчасно пройти тестування. Треба знати, що вірус знаходиться в крові, спермі, вагінальному секреті, грудному молоці. Його не має в слині, сечі, жовчі, він не живе на шкірі людини. Тому інфікуватись можливо тільки при контакті з інфікованою вірусом ридиною.

Ще одне запитання турбує наших пацієнтів. Чи можна заразитись побутовим шляхом? Відповідь ні за умови, коли в сім’ї дотримуються елементарних санітарних правил, таких як: індивідуальний манікюрний набір, зубна щітка, ретельне пакування використаних шприців та голок, використання пластирів або бінтів при пораненні вдома.

Хто може зазнати більшого ризику бути інфікованим і кому обов’язково потрібно тестуватись:

  • люди, які приймають наркотичні засоби та психоактивні речовини ін’екційним і неін’екційним шляхом, а також їх статеві партнери;
  • чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками. Як що ці чоловіки бісексуальні, то в зоні ризику знаходяться іх статеві партнерки;
  • люди, які отримують винагороду за секс та їх статеві партнері;
  • люди, які практикують численні сексуальні незахищені стосунки з різними партнерами;
  • люди, які мають інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • люди, котрі мають хронічний гепатит В або С;
  • люди, які отримали плазму крові або інші препарати крові;
  • люди, які мають ВІЛ –позитивного статевого партнера;
  • медичні працівники, які травмувались від будь – якого пацієнта;
  • люди, що зазнали сексуального насильства;
  • після незахищеного сексуального контакту з малознайомою людиною.

Пройти обстеження за допомогою швидких тестів можливо в лікувальних закладах, або купити тести в аптеках. Протестуватись можна одразу на сифіліс, гепатити і ВІЛ за допомогою швидких мульти тестів, бо всі ці захворювання мають однакові шляхи передачі.
Проконсультуватись щодо ризиків передачі ВІЛ в кожному конкретному випадку, провести обстеження на ВІЛ швидкими тестами вдома Ви можете за допомогою лікарів інфекціоністів нашого сайту підчас он-лайн консультування.

Автор Галина Шерстюк, лікар-інфекціоніст

Записатися на прийом до Галина Шерстюк