Чи може вживання ферментованих продуктів поліпшити психічне здоров'я?

Нові дослідження показують, що включення до раціону більшої кількості ферментованих продуктів може позитивно вплинути на когнітивні функції та психічне благополуччя. Це пояснюється впливом ферментованих продуктів на вісь мікробіота кишківника - мозок, яка відіграє важливу роль у різних функціях мозку, таких як пам'ять, пізнання, тривожність і депресія.

Види ферментованих продуктів:
Прикладами ферментованих продуктів є кімчі, квашена капуста, кефір, місо, йогурт. Ці продукти відомі високим вмістом пребіотиків і пробіотиків, які сприяють виробленню речовин, що впливають на рівень гормонів, таких як грелін, нейропептид-Y, глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1) і серотонін.

Зв'язок між кишківником і мозком:
Кишківник і мозок пов'язані між собою різними шляхами, що включають нерви та кровообіг. Мікроби в кишківнику можуть виробляти речовини, які потрапляють у кров і впливають на мозок, а хімічні сигнали з мозку можуть впливати на мікробіом кишківника.
Ферментовані продукти містять біоактивні речовини, як-от поліфеноли та харчові волокна, а також корисні бактерії (пробіотики) та їхні метаболіти (постбіотики). Ці компоненти сприяють оздоровленню мікробіома кишківника й активізують мозкові шляхи, що в кінцевому підсумку впливає на психічне здоров'я.

Незважаючи на наявність доказів, що підтверджують зв'язок між кишківником і мозком, необхідні додаткові дослідження. Обмеження нинішніх включають в себе концентрацію уваги на окремих бактеріях, неможливість врахування індивідуальних чинників, а також регіональні відмінності у виробництві та споживанні ферментованих продуктів. Однак наявні дані свідчать про те, що включення в раціон більшої кількості ферментованих продуктів потенційно може поліпшити психічне здоров'я.

Якщо вам або вашим близьким потрібна кваліфікована допомога та психологічна підтримка - не відкладайте звернення до фахівців Help24. Записатися на безкоштовну консультацію ви можете в будь-який зручний для себе час.