Люди, які народилися не у своєму тілі: проблеми та поради від транс * жінки

Люди, які народилися не у своєму тілі: проблеми та поради  від транс * жінки

Маргарита Вікторівна, 28-річна трансгендерна жінка з Миколаєва розповіла про життя «не у своєму тілі» та дала рекомендації підліткам, які відчувають те ж саме.

«Я народилася не у своєму тілі… Я народилася хлопчиком, якого назвали Віталій. Десь у 3 роки я зрозуміла, що відчуваю себе дівчинкою та не розумію, чому мама мене одягає як хлопчика. Залишаючись наодинці, я одягала жіночі речі, користувалася маминою косметикою, за що завжди була покарана. Моя мама виросла за радянських часів і ніяк не могла прийняти те, що я «інша». Люди на вулиці, коли бачили мене одягнутою, як дівчинка, сприймали це дуже негативно і з агресією. Все дитинство з мене знущалися, били, підпалювали одяг, що був на мені, обливали сечею, вприскували в очі газовим балончиком – це щастя, що я вижила», - розповідає Маргарита.  

Трансгендерність – це розбіжності гендерної ідентичності людини (те, як себе почуває) зі статтю, присвоєною їй при народженні. Усвідомити цю розбіжність і свою справжню ідентичність людина може у будь-якому віці, але найчастіше це трапляється у підлітковому. У світі нараховується від 0,1 до 1,2 % трансгендерних людей. Вони не завжди корегують стать за допомогою хірургічного втручання, дехто обмежується зміною стилю одягу й манер, прийомом гормонів.

У 12-річному віці Маргарита чітко вирішила, що буде жінкою, спалила весь свій чоловічий одяг і почала одягатися, фарбуватися та жити, як дівчинка. Незважаючи на жорстоке ставлення суспільства, неприйняття зі сторони рідних та друзів, вона не здавалася і йшла до своєї мрії. А мрія, у той час, у неї була одна – бути щасливою жінкою!

Довгий шлях до мрії

Після усвідомлення «Хто я» розпочинається довгий і важкий шлях прийняття та зміни свого життя. Важливо розуміти, що трансгендерність – це не мода, не результат «неправильного виховання» і не є симптомом психічного розладу. Неможливо спеціально усвідомити себе людиною іншої статі, запрограмуватися на трансгендерність.

Пройшовши всі необхідні медичні комісії, Маргариті вдалося офіційно змінити стать у паспорті – у 2023 вона на законних підставах стала Маргаритою Вікторівною.

«Перш за все потрібно прийняти себе і зайнятися самоосвітою – шукати достовірну інформацію про трансгендерність, юридичні та медичні аспекти, що таке «перехід», до кого звертатися за підтримкою. Зараз це набагато легше зробити за допомогою інтернету. Спробуйте шукати ЛГБТІК+ спільноти, адже там ви зможете отримати підтримку «рівний-рівному». Або знайдіть мене у соціальних мережах, я на зв’язку 24/7. Ви повинні знати, що ви не одні і є люди, які вас розуміють!», - розповідає Маргарита.

Поради підліткам або людям, які відчувають себе у «чужому» тілі:

  • Почніть жити своїм життям, незважаючи на думку оточуючих;
  • Зверніться до спілки ЛГБТІК+ та психологів, які можуть допомогти;
  • Зверніться за підтримкою до людини, яка вже зробила гендерний перехід;
  • Не вступайте в конфлікт з людьми, які вас ображають;
  • Займайтеся самоосвітою;
  • Не нехтуйте медичними оглядами та заняттями з психологом;
  • Вступайте у стосунки та живіть повноцінним життям

 

На що звернути увагу

Маргарита розповіла про деякі проблеми, з якими їй довелося зіштовхнутися та дала рекомендації, як діяти у подібних випадках.

Відсутність підтримки у сім’ї

«Моя мама мені не вірила, у мене не було підтримки вдома, у школі; від мене всі відвернулися і тільки засуджували. Я пройшла важкий шлях, щоб вибороти своє право на життя у нашому суспільстві. Зараз стосунки з мамою налагодилися, вона мене прийняла, називає Марго, а не Віталік…Але мені це коштувало багатьох років страждань», - говорить Маргарита.

Якщо ваш син чи донька повідомили вам про свою трансгендерність, знайдіть час та у перевірених виданнях почитайте про:

  • що таке трансгендерність і які її ознаки;
  • можливості корекції статевих ознак і зміни паспортних даних для трансгендерних осіб;
  • психологічна допомога/групи підтримки – де ви і ваша дитина можете проконсультуватися з психологом;
  • яку іншу допомогу може отримати ваша дитина та як ви можете її підтримати.

Читайте найновіші дослідження і науково перевірену інформацію, яка не має агітаційного характеру. Та головне - цікавтеся, як почувається ваша дитина і яка їй потрібна допомога!

Дискримінація з боку лікарів

На жаль, в Україні лікарі мають дуже мало інформації і часто не розуміють або відмовляються сприймати трансгендерних людей. Уникаючи засудження чи некоректного, часто образливого ставлення, ці пацієнти займаються самолікуванням аби уникнути відвідування лікаря.

Як відбувається процес «переходу»

У 2016 році МОЗ України ухвалило новий клінічний протокол, згідно з яким участь у «переході» беруть сімейний лікар, ендокринолог та психіатр. Людина повинна звернутися до свого сімейного лікаря, який дає направлення до психіатра і ендокринолога. У цих двох спеціалістів треба пройти обстеження і отримати висновок. Після цього сімейний лікар видає медичне свідоцтво, яке дозволяє змінювати документи. Але, на жаль, на практиці не все так легко. Ще й досі є багато лікарів, які чинять перешкоди у процесі «переходу».

Поради щодо камінг-ауту як трансгендера

Бувають ситуації, коли трансгендерні люди роблять камінг-аут і розповідають друзям і батькам про те, як вони почуваються та як ідентифікують себе. Отже, що потрібно врахувати:

  • Самоосвіта – краще мати відповіді на будь-які запитання співрозмовника юридичного та медичного змісту – це додасть тобі впевненості у собі і ти зможеш легше пояснити свою позицію іншій людині.
  • Спершу краще поговорити з тією людиною, яка може відреагувати позитивно.
  • Час має значення! Для того, щоб люди тебе зрозуміли і прийняли потрібен час.
  • Чітко виріши для себе, про що ти хочеш розказати, а про що будеш мовчати. Це тебе заспокоїть і додасть впевненості в собі.
  • Час і місце камінг-ауту обирай свідомо, але врахуй те, щоб усі причетні могли також взяти паузу і все спокійно обдумати.

«Прийшов час жити по новому, вийти на світло і показати, що ми такі ж люди і заслуговуємо на своє щасливе життя!», - Маргарита, трансгендерна жінка.

____________

Посилання на соціальні мережі Маргарити: FB/Instagram

Якщо вам або вашим близьким потрібна кваліфікована допомога та психологічна підтримка - не відкладайте звернення до фахівців Help24. Записатися на безкоштовну консультацію ви можете в будь-який зручний для себе час.

Автор: Ірина Соловей для Help24.org.ua