Важливість тестування на ВІЛ і інші інфекції, що передаються статевим шляхом

Науковці в сфері охорони здоров’я виділяють групу інфекційних захворювань, які можуть передаватися статевим шляхом. До них відносять вірус імунодефіциту людини, сифіліс, вірусний гепатит В і вірусний гепатит С. На сьогоднішній день в Україні доступні експрес (швидке) тестування на ці інфекції навіть в домашніх умовах самотестування. Але перед проведенням тестування бажано отримати консультацію щодо правильності і послідовності дій у медичного чи соціального працівників. Адже дуже важливо правильно провести всі етапи тестування згідно інструкції до саме цього виду тесту. Наприклад, різні тести можуть потребувати різні об’єми крові та буферного розчину (той розчин, який дозволяє провести аналіз).

На які саме інфекційні захворювання можна обстежитися в домашніх умовах за допомогою швидких тестів?
ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Інфікування відбувається трьома шляхами: статевим (анальний, вагінальний, оральний), ін’єкційним шляхом (через використання нестерильних шприців різними людьми) та вертикальним (від матері до дитини). Хвороба, яка обумовлена ВІЛ немає жодних специфічних симптомів дуже тривалий проміжок часу (більше 10 років). Тобто, людину може турбувати слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів, зниження маси тіла, висипи і ще багато інших симптомів. Або людину може взагалі нічого не турбувати, але вже є вірус в організмі. Зовнішній вигляд чи суб’єктивне почуття здоров’я також не можуть свідчити про відсутність чи наявність ВІЛ в організмі.

Єдиним шляхом дізнатися про наявність чи відсутність вірусу імунодефіциту людини – це проведення тестування. Це безпечно, швидко, доступно і це на безоплатній основі для людини. Кожна людина, яка піклується про своє здоров’я та поважає себе має знати свій ВІЛ статус.
В залежності від результату експрес тестування може бути різні дії. Якщо результат тестування буде негативним, то медичний чи соціальний працівник розповість інформацію про захист. Це нагадування про необхідність використання презервативів під час кожного статевого акту і можливість додаткового захисту за допомогою медичних препаратів. Це призначення доконтактної профілактики ПрЕП (PrEP). Про доцільність призначення ПрЕП можна дізнатися на платформі Help24 у соціального працівника чи лікаря.

Якщо результат тестування буде «реактивний» (дві смужки і біля букви «С» і біля «Т»), то буде необхідність в додатковому обстеженні у лікаря інфекціоніста чи лікаря загальної практики. Це проведення підтверджуючих тестів. В разі підтвердження наявності ВІЛ в організмі людини буде призначене лікування. Сучасне лікування ВІЛ доступне і безкоштовно для пацієнта. Також всі необхідні обстеження доступні і гарантуються державою. Сучасні антиретровірусні препарати безпечні. Дуже рідко на початку лікування може виникати незначні побічні реакції, як головний біль чи слабкість, вони не потребують додаткового лікування і минають за декілька тижнів після початку лікування. На сьогодні ВІЛ – це хронічне інфекційне захворювання, яке повністю піддається контролю за умови щоденного прийому медичних препаратів і вчасного проходження обстеження у лікуючого лікаря.

Дуже рідко під час проведення тестування можна отримати недійсний результат. Для цього необхідно провести тестування іншим тестом.
Необхідно пам’ятати, що ВІЛ, як і будь який інший інфекційний агент має інкубаційний період. Так званий «період вікна». Це період, коли вже відбулося проникнення вірусу в організм, але ще не можливо виявити антитіла за допомогою сучасних тестів. Тобто, якщо була ризикована поведінка (незахищений сексуальний контакт, вживання психоактивних речовин тощо), то тестування необхідно провести в день звернення і через три місяці від дати тієї ризикованою поведінки.

Щодо ВІЛ існує дуже багато міфів. ВІЛ не передається через поцілунки, кашель, чхання, обійми чи рукостискання, побутові предмети (посуд, одяг, телефон, унітаз тощо). ВІЛ не передається через укуси комарів, мух, клопів, вошей, домашніх тварин тощо. Також неможлива передача вірусу через їжу, яку приготувала людина, яка живе з ВІЛ чи через користуванням басейну.
В сучасності існують тести для виявлення і інших інфекційних агентів, які можуть передаватися статевим шляхом. Таких як сифіліс, вірусний гепатит В і вірусний гепатит С.
Але якщо людина хоча б один раз хворіла на вищезгадані захворювання, то проведення саме експрес тестування вже не показано. Даний метод дозволяє виявити антитіла до сифілісу чи вірусного гепатиту С та антиген вірусного гепатиту В.

В Україні доступна вакцинація проти вірусного гепатиту В. Також зареєстрована і широко використовується комплексна вакцина проти вірусного гепатиту А і В.
Кожна людина має можливість дізнатися свій ВІЛ статус та статус щодо інших інфекційних захворювань.

Ви можете безкоштовно замовити мультитест на 4 інфекції (ВІЛ, гепатити С і В, сифіліс) у складі HelpBox.* Доставка боксу теж безкоштовна.
Тож, проходьте тестування і знайте свій статус щодо ВІЛ, сифілісу і вірусних гепатитів типу В і С.
В разі виникнення додаткових питань Ви, як завжди, можете отримати консультації соціального працівника і лікарів на порталі Help24.

*тільки для представників ключових груп

Автор Дмитри Скіргіко, сімейний лікар/інфекціоніст