AIDS 2024: Альянс громадського здоров'я презентує передові цифрові проєкти у боротьбі з ВІЛ

AIDS 2024: Альянс громадського здоров'я презентує передові цифрові проєкти у боротьбі з ВІЛ

23 липня, на Міжнародній конференції "AIDS 2024" Альянс громадського здоров’я представив сесію на тему «Ефективні ІТ-рішення для боротьби з ВІЛ: реєстрація даних, профілактика, соціальне консультування, моніторинг правопорушень та захист інформації». Захід зосереджувався на інноваційних проєктах, спрямованих на покращення медичних сервісів та боротьбу з епідемією ВІЛ серед ключових групах населення. Виступи представили: Марія Малахова, координаторка проєкту TWIIN, Альянс громадського здоров’я, Олександр Маруняк, IT-cпеціаліст проєкту TWIIN і Армен Агаджанов, спеціаліст з маркетингу та комунікацій, проєкт GMH, що реалізується Альянсом громадського здоров’я у партнерстві з Alliance Consultancy.

Перед початком сесії, стенд Альянсу громадського здоров’я відвідала Віра Брежнєва, Посол доброї волі ЮНЕЙДС країн Східної Європи та Центральної Азії, яка мала змогу познайомитись із провідними проєктами організації. Вона відмітила широкі можливості технологій, що надають очевидні переваги для покращення якості життя людей, які живуть з ВІЛ та інших вразливих груп населення, забезпечуючи доступ до медичних послуг, освітніх ресурсів, психологічної підтримки та соціальних контактів незалежно від географічного положення або обставин: «Впровадження таких інструментів стає очевидно вкрай важливим у сфері охорони здоров'я, особливо для людей, які живуть з ВІЛ, адже вони забезпечують доступ до медичних послуг у смартфоні чи на комп’ютері, скорочують час на поїздки до лікаря чи очікування в черзі. Отримання допомоги незалежно від місцезнаходження – це очевидний комфорт.»

Під час самого заходу, учасники мали змогу наочно ознайомитись із низкою передових цифрових розробок, які здатні значно підвищити ефективність медичних послуг для людей, що живуть з ВІЛ. Особлива увага була приділена таким ініціативам, як Drugstore – освітньо-профілактичний проєкту, що спрямовано на формування безпечних моделей поведінки на вечірках і в повсякденному житті, з метою зменшення шкоди від вживання психоактивних речовин, припинення поширення ВІЛ-інфекції та інших захворювань, що передаються статевим шляхом, збереження фізичного й ментального здоров’я молодих людей; цифровий помічник TWIIN на основі штучного інтелекту, що сприяє збору та аналізу даних, надаючи корисну інформацію для прийняття медичних рішень; телемедичну платформу Help24 TeleHelealth, яка забезпечує зручне для пацієнтів дистанційне медичне обслуговування та продемонстровано систему збору, зберігання та аналізу даних на базі DHIS2, що полегшує управління медичними даними та їх використання для покращення надання послуг.

Марія Малахова, координаторка проєкту TWIIN, Альянс громадського здоров’я: «Сьогодні на AIDS 2024 ми презентуємо цифрового помічника - TWIIN, ідея якого виникла ще під час пандемії COVID-19. Війна в Україні посилила існуючі виклики, такі як обмежений доступ до послуг та мобільність, а також збільшила кількість людей, які потенційно потребують доступу до достовірної інформації на теми, які висвітлює TWIIN. Ідея TWIIN полягає в тому, щоб створити атмосферу рівного спілкування. Ми хочемо, щоб наші віртуальні помічники  - яких наразі чотири, допомагали людям відчувати себе комфортно і могли відкрито обговорювати все, що їх турбує. Доречі, двоє наших нинішніх цифрових помічники були створені на основі реальних соціальних працівників, які працюють за принципом «рівний рівному». По суті, це цифрові люди, з якими можна поспілкуватися й які доступні на веб-сайті, а незабаром і в мобільному додатку, і до яких можна звернутися з будь-яким питанням у письмовій чи усній формі. Назва «TWIIN» говорить про те, що цифровий помічник розуміє вас, й ваші проблеми. Й хоч його поки орієнтовано на Україну, та наступного року плануємо розширити його на інші країни Східної Європи та Центральної Азії.»

Телемедичні технології надають теж широкі можливості для покращення якості життя людей, що живуть з ВІЛ. Вони забезпечують регулярне медичне спостереження без необхідності частих особистих відвідувань клініки, надають доступ до освітніх ресурсів і консультацій з медичними фахівцями, а також забезпечують можливість взаємодії з іншими пацієнтами та отримання соціальної підтримки через онлайн-форуми та чати. Саме на цих ключових принципах було акцентовано увагу під час презентації роботи телемедичної платформи та онлайн-клініки Help24 TeleHelealth, створеної на базі сайту Help24, яка безкоштовно надає медичні онлайн-послуги для вразливих груп населення в Україні.

«Телемедицина як й інші інноваційні технології продовжують розширювати свої можливості, забезпечуючи доступнішу, ефективнішу та зручнішу медичну допомогу. Незалежно від відстаней і обставин, ці технології стають невід'ємною частиною сучасної системи охорони здоров'я, надаючи унікальні можливості для пацієнтів і медичних фахівців.» - підкреслив під час сесії Армен Агаджанов, спеціаліст з маркетингу та комунікацій, проєкт GMH, Alliance Consultancy. «Зокрема, наша платформа пропонує віртуальні консультації лікарів, дистанційне направлення на лабораторні дослідження, онлайн призначення та контроль за лікуванням, доступ до профілактики ВІЛ та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, консультації щодо психічного здоров'я, а також тестування та консультації з інфекційних захворювань. Ми закликаємо приєднуватись до нас у боротьбі з ВІЛ за допомогою інноваційних технологій адже можливості, які вони надають, є надзвичайно широкими та перспективними.»

Його підтримала й Юлія Голуб, координаторка напряму психічного здоров’я, проєкт GMH, що реалізується Альянсом громадського здоров’я у партнерстві з Alliance Consultancy: «Психологічна підтримка вразливих груп населення, яку надає Help24 TeleHelealth є не просто важливим ресурсом, а необхідністю, особливо в часи війни, масового стресу та збільшення кількості психічних розладів. Й Help24 TeleHealth готовий надати цю поміч у потрібний  для клієнта час, де б він не знаходився. Завдяки розробленому нами алгоритму, який включає поетапний підхід до діагностики та лікування депресії за допомогою скринінг опитувальників PHQ-2 і PHQ-9 та використання телемедичних технологій забезпечується моніторинг стану людини та надання відповідної допомоги у зручному форматі."

Help24.org.ua - це незалежний портал розроблений "Альянсом громадського здоров'я" для допомоги людям, які є в зоні ризику захворювання на ВІЛ.